Aydın Bozdoğan'da İsa Yörük ve Ergün Yörük kardeşler, çam kozalaklarını pirina haline getirip, yakacak olarak fırınlara satıyorlar.
Bozdoğan’a bağlı Altıntaş Mahallesi’nde 20 yıldır çam fıstığı üreticiliği yapan ve dünyanın en kaliteli çam fıstığının Kozak'tan çıktığını söyleyen İsa Yörük, şunları söyledi:
“Yılın 11. ve 12. ayında hasadına başlanan kozalaklar Haziran ve Temmuz ayında güneşe seriliyor. Güneşte lale gibi açılan kozalaklardan makinelerde kabuklu fıstık çıkarılıyor. Mayıs’a kadar ağaçtan toplama işlemi devam ediyor. Mayıs'tan, Temmuz ve Haziran aylarına kadar kozalaklar yığın halinde harman ediliyor. Haziran, Temmuz aylarında bu harman ettiğimiz kozalakları güneşe tek sıra halinde seriyoruz. Serdiğimiz kozalaklar güneşten bu konuma geliyor. Açılmış kozalakları makinelerle kozalaktan iç kabuklu fıstıkları ayırıyoruz. Ayırdığımız kabuklu fıstıkları tesislerde işler, yani sofraya sunulacak konuma getiririz.’’
“50 TON KOZALAKTAN 7 TON ÇAM FISTIĞI ELDE EDİLİYOR”
Ergün Yörük ise çam fıstığının kilosunun 80 liradan ithal edildiğini belirterek, "İç piyasada 100 ve 150 lira arasında. Yani yurt dışından ithal edilen ürünler daha çok rağbet görüyor. Çam fıstığını dövme işlemi, temizleme ve kırma işlemi yapılarak, 50 ton kozalaktan 7 ton civarı kabuklu fıstık çıkıyor. Hemen yenilecek konuma gelen 7 ton iç fıstık çıkıyor. Bazen kozalakların içleri boş çıkıyor. Üretim, tamamen hava şartlarına bağlı. Fıstıkları alınan kozalaklar makinede ayıklanarak dış kozalakları ve fıstığın kabuğu fırınlarda ve kaloriferlerde yakacak olarak kullanılmak üzere 30 kuruşa satılıyor” diye konuştu.
Aydın Denge