ÇAM BALI TÜRKİYE`NİN BİR DEĞERİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, dünyada çam balı üretiminin yüzde 92'sini Türkiye'nin karşıladığını, çam balının Türkiye'nin bir değeri olduğunu söyledi.

 Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen Arı Sağlığı Konferansı'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Türkiye'de bal ormanlarının kurulmaya başlandığını belirtti.

 Türkiye'nin çam balı üretiminin oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Türkiye bal ormanlarını kurmaya başladı. Ormancılık literatürüne 'bal ormanları' girdi. Dünyada çam balının yüzde 92'sini üretiyoruz. Çam balı bizim için çok önemli ve ülkemizin bir değeridir" dedi.
Yılmaz, bahçe sahiplerinin bahçelerinde arı kovanı bulundurması gerektiğini vurgulayarak, "Arı, tarım için çok önemli. Ayçiçeği tarlasında arı yoksa çekirdeklerinin yüzde 62'sinin içi boş oluyor. Türkiye'nin ayçiçeği tohumu açığı var. Ayçiçeği eken vatandaşın da elma bahçesi olan vatandaşın da arıya ihtiyacı var. Amerika'da bahçe sahipleri bir ay için arı sahibine kovan başına 250 dolar para ödüyor. Arıcılığın ne demli önemsendiğini buradan anlamamız mümkün" diye konuştu. Yılmaz, Türkiye'de yıllık arı üretiminin 500 bin civarında olduğunu, buna karşın ihtiyacının 2 milyon arı olduğunu dile getirdi.

 Arı kayıt sistemi ve bal kayıt sistemlerinin kurulduğunu anlatan Yılmaz, "Türkiye'de kayıtsız kovanımız yok. Her bal tenekesinin üzerine arıcıların barkod ve işletme numarasını yapıştırıyoruz. Barkotsuz olan ballar kaçak oluyor. Bu da balı sofradan kovana kadar izleme imkanı sağlıyor" ifadelerini kullandı

 Yılmaz, 2017 Dünya Arıcılar Kongresi'ni 29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapacaklarını ve kongrenin hazırlıklarına başladıklarını bildirdi.

 Konuşmaların ardından Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkırım, "arı hastalıkları" konulu sunum yaptı.
 

sabah
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.