Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan, su ürünleri av sezonu açılış töreninde uzun süredir beklenen yeni su ürünleri yasası ile ilgili müjde verdi. Erdoğan, "Teknik çalışma tamam. Mecilisin açılmasıyla yeni su ürünleri yasasının parlamentoya gelecek" dedi.
Su Ürünleri Av Sezonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan'ın katılımıyla Poyrazköy'de düzenlenen açılış töreni ile başladı. Mecilisin açılmasıyla yeni su ürünleri yasasının parlamentoya geleceği müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah bu geceden itibaren balıkçılarımız 'Vira bismillah' diyerek denizlere açılacak, önümüzdeki 7,5 ay boyunca rızklarını arayacak. Tüm balıkçı kardeşlerimize mevladan bereketli ve başarılı bir sezon diliyorum. Ağlarınızın hep dolu olmasını, dolu gelmesini temenni ediyorum" dedi.
Üç tarafının denizlerle çevrili Türkiye'nin, iklim ve coğrafi olarak dünyanın en güzel konumlarından birine sahip olduğunu anlatan Erdoğan, "Deniz, doğal göl, baraj gölü ve gölet olmak üzere toplam 26 milyon hektar su yüzey alanımız var. Denizlerimizde 500, iç sularımızda 370 balık türü bulunuyor. Bu türlerden yaklaşık 100'ünün de ticari avcılığı yapılıyor. Su ürünleri sektörü 53 bin kişiye doğrudan, 250 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Allah'a hamdolsun her sene 600-700 bin ton civarında su ürünü istihsal ediyoruz. 2018'de 314 bin tonu avcılıktan, 314 bin 600 tonu yetiştiricilikten olmak üzere toplam 628 bin 600 ton su ürünü ürettik" diye konuştu.
TEKNİK ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Su Ürünleri Kanunu'ndaki değişikliğin teknik düzeyde tamamlandığını ve Meclisin açılmasıyla birlikte yeni yasa teklifinin parlamentoya sunulacağını kaydetti. Erdoğan, "Tarım ve Orman Bakanlığımız, soğuk hava depolarına, balık işleme ve muhafaza tesislerine yönelik hibeler veriyor. 12 metreden küçük boyda gemisi olan 10 bin kıyı balıkçımızı 2017'den itibaren destek kapsamına aldık ve 21 milyon lira ödeme yaptık" dedi. Denizlerin temizliğinin önemine vurgu yapan Erdoğan, "Kirlilik sadece insanlara değil, denizde yaşayan canlılara, balıklara da çok ciddi zararlar veriyor. Düşüncesizce denize atılan bir plastik şişenin çözülmesi 600 yılı, naylon kumaşınki 40 yılı, misinanın çözülmesi ise yaklaşık 600 yılı buluyor. İşin çok daha vahimi bu atıkların deniz canlıları tarafından yenilmesidir. Son dönemde balık türlerinin azalmasının ana sebeplerinden biri işte artan bu kirliliktir. Bir diğer önemli sebep ise av yasağına ve kurallarına dikkat edilmemesidir. Kaçak ve bilinçsiz avcılık gelecek nesillerin hakkını gasbetmek demektir. Ben hiçbir zaman, hiçbir balıkçımızın böyle bir yanlışa düşmeyeceğine inanıyorum. Denizlerimizi korumak herkesten önce balıkçılarımızın görevidir" diye konuştu.
Bereketli, bol kazançlı bir sezon dileyen Erdoğan, sözlerini, "'Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolayına, bahtınız açık olsun' diyor" diyerek tamamladı.