CHP`DEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN DURUMU İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ

Chp Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, mevsimlik tarım işçilerinin durumu ile ilgili TBMM'ye Kanun Teklifi sundu.

Hamzaçebi, Kanunu Teklifi'nde, "Toplam Mevsimlik Tarım İşçisi Sayısı Bilinmemektedir. Ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon vatandaşımızın mevsimlik tarım işçisi olarak geçici işlerde çalıştığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde tarımda mevsimlik tarım işçileri sigorta primlerinin yüksek ve sigortalılığın isteğe bağlı olması nedeniyle sigorta yaptırmamaktadırlar. Analık sigortası sigorta kapsamı dışında tutulmuştur. İş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması şartı uygulamada 10 günlük sigortasız geçen bir süre doğurmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanabilmek için sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şartı genel sağlık sigortasından yararlanma imkanını sınırlamaktadır" ifadelerini kullandı.

"SİGORTALI OLMANIN MEVSİMLİK İŞÇİLERE MALİYETİ ÇOK YÜKSEKTİR"

"Mevcut yasal düzenlemeye göre tarımda çalışan bir işçinin günlük kazancının toplam yüzde 34,5'nu (yüzde 20'si, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, yüzde 12,5'i genel sağlık sigortası ve yüzde 2'si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası olmak üzere) prim olarak ödemesi gerekmektedir. 2014 yılında, mevcut yasal düzenlemeye göre, ödenecek aylık prim tutarı 22 günlük iş günü üzerinden 287-TL'dir. Her yıl bu miktar artmaktadır. Ödenecek prim oranı brüt aylık ücretin, 2014 yılı için, yüzde 25'i gibi yüksek bir orana denk gelmektedir. Mevsimlik tarım işçileri bu tutarı ödeyemediklerinden, ödeseler bile, emeklilik yaşları geldiğinde emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısını tamamlayamayacaklarını düşündüğünden sigorta yaptıramamaktadırlar. Mevsimlik tarım işçileri için getirilen bu ağır şartlar mevcut yasal düzenlemelerin işlememesine neden olmaktadır. Yapılan çalışmaların ilave yükü devlet tarafından karşılanacak olup işverene herhangi bir mali yükü olmayacaktır."

MEVCUT DURUM

Sigortalılık isteğe bağlı. Sigortalı olmanın toplam maliyeti kazancının yüzde 34,5'una tekabül etmekte ve tamamını çalışan ödemektedir. İş Kazası ve Meslek Hastalığı sigortası sigortalı olunca başlıyor. Mevsimlik işçilikte elde edilen kazanç gelir testinde dikkate alınıyor. Analık sigortası kapsamda değil. Yüzde 20 Emeklilik, malullük ve ölüm sigortaları primlerin tamamını çalışan ödüyor. Yüzde 2 İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini çalışan ödüyor. Genel sağlık sigortası primi oranı yüzde 12,5'dur. Bu haktan yararlanabilmek için son 60 gün borcun bulunmaması şartı vardır. Mevcut uygulamada sigortasız işçiler mağdur olmaktadır."

TEKLİF

Sigortalılık Zorunlu. Oran yüzde 27'ye indirilmekte bunu yüzde 15'ini çalışan yüzde 12'sini teşvik kapsamında devlet ödeyecektir. Göç eden işçilerde ikamet ettiği yerden yola çıktığında başlayacak ve primin tamamını devlet ödeyecektir. Mevsimlik işçilikte elde edilen kazanç gelir testinde dikkate alınmayacaktır. Analık sigortası kapsama alınıyor. Emeklilik, malullük ve ölüm primi oranın yarısını çalışan diğer yarsını devlet ödeyecek. Tamamını devlet ödeyecek. Bu oran yüzde 5'e indirilmektedir ve bu haktan yararlanabilmek için 180 gün borcu olmama şartı getirilmektedir. Geçici madde ile son 10 yılda meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları kapsama alınarak kanuni haklardan yararlanmaları sağlanacaktır."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.