BUZAĞI DESTEKLEMELERİ MÜJDESİ!

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, buzağı destekleme ödemelerinin 11-18 Ocak'ta yapılacağını, 438 bin 284 yetiştiriciye 522 milyon lira ödeneceğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Tarım Öğreniminin 173. Yıl Dönümü" programında yaptığı konuşmada, tarım öğreniminin, 10 Ocak 1846'da İstanbul Yeşilköy Ayamama Çiftliği'nde başladığını bildirdi. Bu vesileyle 10 Ocak Tarım Bayramı'nı kutladığını aktaran Pakdemirli, "2019'da ülke olarak, bereketli ve kaliteli bir tarım yılı geçirmemizi diliyorum." şeklinde konuştu.

Bütün illeri dolaşarak çiftçilerle kucaklaşağını dile getiren Pakdemirli, "Onların yol göstericiliğinde, politikalarımızı hep birlikte belirliyoruz. 6 aylık bakanlığım sürecinde 40'ın üzerinde ile gittim. 'Danışmanlara gitmeyeceğim, en iyi danışman çiftçimiz, köylümüz' dedim ve bu noktaya gelmeye başladık." dedi.

"İşlenmeyen tarım arazimiz kalmayacak"

Havza Bazlı Yönetim Sistemi'ne geçileceğini aktaran Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar havza bazlı üretim yapıyor fakat havza bazlı yönetimi gerçekleştiremiyorduk. Havzalara yetki vererek ürün desenlerini havzaların seçmelerini, optimizasyonlarını kendilerinin yapmalarını sağlayacağız. Böylelikle problemin çıktığı noktada gerekli düzeltmeleri kendileri yapacaklar. Orman alanlarının etkin planlanması, tarımsal ormancılık, orman hayvancılığı ve ekolojik turizme yönelik reformlarla ormanlarımızın milletimize daha fazla hizmet etmesini sağlayacağız. Atıl tarım arazilerinin envanter tamamlama çalışmalarını başlatıyoruz. Böylelikle işlenmeyen tarım arazimiz kalmayacak."

"Elektrikli traktör yakında sona gelecek"

Pakdemirli, geleceği tarımsal mekanizasyon ile yakalanacağını belirterek, "Elektrikli traktörün Ar-Ge çalışmalarına da başladık. İnşalllah mart ayında Sayın Cumhurbaşkanımızı bindireceğiz. İnşallah bu konudaki çalışmalarımız da yakın gelecekte sonuç vermiş olacak. Elektrikli traktör noktasında bir yeniliğe imza atmamız bile, tarımda verimlilik noktasında ciddi mesafeler almamıza vesile olabilir." şeklinde konuştu. 

"Buzağı desteklemesi ödeme takvimi netleşti"

Pakdemirli, buzağı desteklemesi ödeme takvimini netleştirdiklerini de aktararak şöyle konuştu. "Birinci grupta, T.C. kimlik numarasının son hanesi 4-6-8 olan, 263 bin 519 yetiştiricimizin 320 milyon lira tutarındaki desteklemesini 11 Ocak Cuma günü saat 18.00 itibarıyla ödüyoruz. İkinci grupta ise T.C. kimlik numarasının son hanesi 0-2 olan, 174 bin 765 yetiştiricimizin, 202 milyon lira tutarındaki desteklemesini 18 Ocak Cuma günü saat 18.00 itibarıyla ödeyeceğiz. Toplamda 438 bin 284 yetiştiricimize 522 milyon lira buzağı desteklemesi ödemesi yapmış olacağız."

Tarım ilaçlarında indirim

Tarım ve Orman Bakanlığının küçükbaş ve büyükbaş küpe bedelini de karşılayacaklarını belirten Pakdemirli, "Tarım ilaçları sanayicileri ve üreticileri ile yapılan toplantı sonucunda, sanayicilerimiz önümüzdeki dönemde tarım ilaçlarında yüzde 15 indirime gidecek." dedi.

Bir Kamyon Domates Bir Mikroçip Etmiyor

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de tarımın dünyadaki önemine değinerek, "Bir kamyon domates bir mikroçip etmiyor olabilir. O kamyon domatesi biz değerli hale getirelim ama o olmadan, gıda, enerji, su olmadan hiçbir şey olmuyor. Temel üretimden asla vazgeçemeyiz." şeklinde konuştu.

Törende, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bilim ve Hizmet Teşvik ödülleri de Bakan Pakdemirli tarafından verildi. Bu kapsamda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Araştırma Görevlisi Didem Canik Örel bilim teşvik ödülünü, Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Keskin bilim ödülünü, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca da tarım ve çevre hizmet ödülünü aldı. 

Pakdemirli, toplantının sonunda, gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü çiçek vererek kutladı.

Çip de Üretmeliyiz Domates de

Bakan Pakdemirli'nin yapmış olduğu Buzağı Desteklemeleri' nin yılın ilk müjdeli haberi olduğunu belirten TABİT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yıldırım, Bakan Pakdemirli'nin destek müjdesinin sevindirici olmasıyla birlikte destek sisteminin de hızlı bir şekilde kaliteli üretim ve akıllı çiftçilik yapan çiftçilere yönelik değiştirilmesinin Türkiye'nin tarımsal üretim vizyonunu baştan sona yenileyebileceği şeklinde yorumladı.

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: ''Son zamanlarda tarımla teknolojinin birlikte kullanılması da üretimde kaliteli verimi arttırmaktadır. Ayrıca tarımda katma değer önem arz etmektedir. Ancak katma değerli üretimle aradaki makası kapatmamız gerekiyor. Bunun içindir ki tarımda katma değerli çalışmalara daha çok yoğunluk vermek gerek.''

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.