BÜYÜK ÖZLEM DUYULAN KÖY ENSTİTÜLERİNİN HİÇ GÖRMEDİĞİNİZ YÜZÜ

Köy Enstitüsü Cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin İlk Öğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde bir eğitim seferliği olarak kuruldu.

Köy çocuklarına ve gençlerine üreterek eğitim sistemini yaratmak , toplumsal kalkınma sağlayarak köy-kent eşitliğini oluşturmaktı.

Cumhuriyet yönetiminin toplum yapısını yönlendirici uygulamalarının en belirgin örneklerindendir.

6 yıl sonra kapatılan Köy Enstitüleri, öğrencilerin çocuklarının ve torunlarının yaşatmaya çalıştığı bir değere dönüştü. Herkes Köy Enstitülerinin güzelliğinin ve kalitesinin özlemini çekti.
UNESCO tarafından örnek bir eğitim modeli olarak gösterilen Köy Enstitüleri, günümüzde eğitim uzmanlarının geri dönülmesini istediği bir sistem.

İşte Köy Enstitülerinin, gün yüzüne çıkmamış birbirinden değerli fotoğrafı...

1. "Bütün askeri ve siyasi hayatımdaki vazifelerin hiçbirini kaale almadan diyebilirim ki, öldüğüm zaman Türk milletine iki eser bırakmış olacağım. Biri Köy Enstitüleri, öbürü çok partili hayattır."

2."Köy Enstitüleri deneyimi, bize şunu da öğretmiştir ki memlekette hükümetle halk arasındaki en verimli ilişki biçimi tatlı söz, eşitlik ve işbirliğidir."

3."Köy Enstitülerinde kız ve erkek öğrencilerin oluşturduğu bir müzik topluluğu, bize verdikleri batı müziği konserinde Beethoven ve Mozart'ın parçalarını hatasız çaldılar."

4."Dünyanın hiçbir yerinde böylesine yararlı ve anlamlı eğitim kurumları görmedim."

5. "Köy Enstitülerinin kusurlarını bana verin, başarıları sizin olsun."

6."Ben üç şeyle övünmesini isterim Türkiye'nin: Atatürk'ün gerçekleştirdiği kendine dönüş 
ve bağımsızlık politikası, 
Hakkı Tonguç'un gerçekleştirdiği 
demokratik eğitim ve 
Nâzım Hikmet'in getirdiği insancıl, ulusal şiir."

7."Yaşamın amacı, ileri millet olarak yaşamaktır. Ortaçağ hayatından farksız, geri bir hayata razı olan insan kalabalığıyla çağımız uygarlığına katılamayız, diri millet haline gelemeyiz."

8."Köy Enstitüleri deneyimi, bize şunu da öğretmiştir ki memlekette hükümetle halk arasındaki en verimli ilişki biçimi tatlı söz, eşitlik ve işbirliğidir."

9.

10.

 

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.