Bursa denilince akla ilk gelen meyvelerden olan armutta hasat başlarken, çiftçinin yüzü gülüyor. 45 bin ton armut, Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
Bu yılın ilk hasadını yapan Bursa’nın Gürsu ilçesindeki üreticiler, geçen yıla nazaran fiyatların yüzde elli artmasından memnun. Geçen sene üç kere dolunun vurduğu ve 60 bin ton armudun telef olduğu Bursa ovasında bu yılki hasat dönemi üreticilerin yüzünü güldürdü. Yıllık armut üretiminin 100 bin ton olduğu Gürsu ve köylerinde geçen yıl 1 liraya satılan armut şu an 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arasında alıcı buluyor. Toplanan 45 bin ton armut, Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
OKUL HARÇLIKLARINI ÇIKARTMAK İÇİN 35 DERECE SICAKTA TER DÖKÜYORLAR
Meyve toplamak için Bursa’dan Gürsu ilçesinin Kazıklı köyüne gelen armut işçileri, 35 derece sıcakta 50 lira yevmiyeyle çalışıyor. Çoğu üniversite öğrencisi olan işçiler, okul harçlıklarını ve öğrenci harçlarını ödemek için güneşin alnında 12 saat boyunca ter döküyor. Santa Maria cinsi armudun hasadının başladığını ifade eden Kazıklı Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Koparan, “Armut hasadı başladı. İlk olarak Santa Maria cinsi armudun hasadı başlıyor. Bu yıl armut yüzümü güldürdü. Geçen yıl dolunun vurduğu ve fiyatının düşük olduğu armut bu yıl sezonu beklentimizin üzerinde açtı. Geçen sene 1 liradan sattığımız Santa Maria cinci armut bu yıl 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arasında alıcı buluyor. Gürsu ilçesinde yılda 100 bin ton armut üretiliyor” dedi.
Armut toplamak için Bursa’dan gelen tarım işçileri ise, "Günde 12 saat boyunca armut toplayarak 50 lira kazanıyoruz. Sıcakta armut toplamak zor, ama para kazanmak için mecburuz. Burada çalışanların bir çoğu öğrenci. Yaz döneminde çalışarak okul harçlığımızı çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa Hakimiyet