Kentin tarımsal üretimini dünya pazarlarına taşımak için Tarım AŞ'yi kuran Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı için de düğmeye bastı. Belediye proje kapsamında her ilçede ihracat merkezleri oluşturacak
Türkiye armut üretiminde yüzde 34, sofralık zeytin üretiminde yüzde 22, nektarin ve şeftali üretiminde yüzde 18, bezelye üretiminde yüzde 34, salçalık domates üretiminde ise yüzde 29 paya sahip olan Bursa, tarım ve hayvancılık alanında yeniden yapılanıyor. Türkiye’ye ve dünyaya örnek çalışmalar yapmak istediklerini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kuruluşu tamamlanan Bursa Tarım AŞ ile birlikte Bursa’da her ilçede ihracat merkezlerinin oluşturulacağını dile getirdi. Üretilen ürünlerin kurulacak ihracat merkezlerinde toplanacağını ve buradan her yere dünya standartlarına uygun olarak ihraç edileceğini belirten Altepe, “Artık kimse tarlasında müşteri beklemeyecek. Çiftçinin ürünü daha verimli ve daha uygun üretmesi, daha fazla kazanması için hem danışmanlık hizmetlerinin verileceği hem de ürünlerin uygun şartlarda depolanacağı ihracat merkezleri kuruyoruz” dedi.
En çok kazanan üreticinin Bursa’da olmasını, dünyanın en iyi ürünlerinin Bursa’dan çıkmasını istediklerini vurgulayan Altepe, “En çok satılan şeftali Bursa şeftalisi olsun. En çok armudu, inciri biz değerlendirelim. Zeytinimizi layık olduğu noktaya taşıyalım. Dünya pazarlarında ürünlerimize yer bulalım. Vatandaş hangi mamulü hangi tatta istiyorsa onu üretelim. O ürünü sanayi ürünü haline getirelim. Bunu istiyoruz” diye konuştu.
Çalışmaları, tarım ve hayvancılığın Bursa’da en iyi şekilde yapılması doğrultusunda sürdürdüklerine işaret eden Altepe, bununla ilgili temelleri sağlam attıklarını vurguladı. Tarım ve hayvancılıkla ilgili komisyon kurulması noktasında da harekete geçtiklerinin altını çizen Altepe, “Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı kurulması yönündeki çalışmalar tamamlanmak üzere. Bursa, gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların sonucunu en kısa zamanda alacak” ifadelerini kullandı. 30 Mart seçimleriyle birlikte yürürlüğe giren ve vilayet sınırları içerisindeki tüm yetkileri Büyükşehir Belediyesi’ne devreden yasanın Bursa’nın her bir tarafındaki sorumluluğu kendilerine yüklediğini dile getiren Altepe, kamuoyunda Büyükşehir Yasası olarak bilinen düzenlemenin getirdiği yükümlülüklerden kaçmadıklarını, aksine yasanın getirilerini gönülden benimsediklerini aktardı. Geçen dönem gerçekleştirdikleri belediyecilik çalışmalarıyla 26 dalda dünyaya örnek olduklarını anımsatan Altepe, tarihi eserlerin restore edilmesinde olduğu gibi kırsal kalkınma alanında da başı çekmek istediklerini sözlerine ekledi.
Ziraat mühendislerinden tarım alanlarında azalma uyarısı
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin 2013 yılı tarım raporuna göre, Bursa’da 1995- 2013 döneminde toplam işlenen alanlar ve uzun ömürlü bitkilerin kapladığı alanlar 56 bin hektar azaldı. Bu süreçte tarla ürünleri ve sebze üretim alanları gerilerken, meyve ve bağ alanları arttı. 2013 itibariyle toplam 342 bin hektarlık tarım alanının yüzde 78’i sulanabilir durumda iken, bu alanın sadece yüzde 56’sı sulanabildi.
Dünya