BURDUR HAYVAN PAZARI KAPATILDI

Burdur Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, Burdur'da 3 işletmede görülen şap hastalığı sebebiyle, Burdur Hayvan Pazarı'nın kapatıldığını ve 21 gün süreyle il genelinde büyük ve küçükbaş hayvan hareketlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Burdur'da 3 işletmede görülen şap hastalığı sebebiyle Şap Enstitüsü Müdürlüğü'nden 44 bin şap aşısı talep edildiğini vurgulayan Burdur Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, "İlimizde 3 ayrı noktada şap hastalığı görülmüş olup, bu mihraklarda gerekli kordon ve karantina tedbirleri alınmıştır. Aktif olan bu mihraklardan alınan marazi maddeler Şap Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiş, sonuç olarak daha önce uygulanan aşıların etkili olmadığı, Şap virüsünün A Tipinin yeni bir alt tipi olduğu tespit edilmiştir. Şap Entitüsü tarafından bu yeni tipe karşı çok hızlı bir şekilde aşı üretilmeye başlanmış olup, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilk aşamada mihrak etrafı aşılama yapabilmek için 44 bin doz aşı enstitüden talep edilmiştir" dedi.

2015 YILINDA 430 BİN ŞAP AŞISI YAPILDI

Salgın hastalıklara yönelik tüm koruyucu önlemlerin alındığını anlatan Müdür Erkal, 2015 yılında 430 bin 650 adet şap aşısı yapıldığını vurguladı. GTH Müdürlüğü ekipleri tarafından her bir yetiştiricinin işletmesine en az 6 kez ziyarette bulunulduğuna dikkat çeken Müdür Erkal, "İlimizde gerek şap hastalığı ile gerekse diğer salgın hayvan hastalıkları ile oldukça etkili bir mücadele çalışması yapılmaktadır. Bu doğrultuda 2015 yılında ilkbahar ve sonbahar döneminde toplam 430.650 adet şap aşısı yapılmıştır. Kullanılan aşı Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen Tetravalan şap aşısıdır. Yine 2015 yılında 44.834 baş sığır Brucella Hastalığına karşı, 139.473 baş sığır Çiçek dediğimiz Lumpy Skine Disase hastalığına karşı aşılanmıştır. Bu sayılardan da anlaşılacağı üzere her bir yetiştiricimizin hayvancılık işletmesine en az 6 kez ziyaret yapılmış olduğu görülmektedir. Yapılan bu mücadele çalışmaları ve etkin aşılamalar neticesinde 2013 yılında 24 olan Şap Hastalığı mihrak sayısı 2014 ve 2015 yılında 4'er mihraka kadar düşmüştür. Arzu edilen İlimiz sınırları içerisinde hiçbir salgın hayvan hastalığının görülmemesidir" diye konuştu.

KORDON VE KARANTİNA UYGULAMALARI BAŞLADI

GTH İl Müdürü Fırat Erkal, görülen şap hastalığı sonrasında yapılan toplantıda kordon ve karantina kararı alındığını, kararlar doğrultusunda Burdur Hayvan Pazarı'nın kapatıldığını ve 21 gün hayvan hareketlerinin durdurulduğunu açıkladı. Müdür Erkal, "Bu kapsamda toplanan İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, 01.12.2015 tarihinden itibaren 21 gün süre ile il genelinde büyük ve küçükbaş hayvan hareketlerinin kısıtlanmasına, bu süre içerisinde başta hasatlık mihraklarında olmak üzere Şap virüsünün tespit edilen tipine karşı aşılamaların yapılmasına, hastalık çıkan mihraklarda yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde kordon ve karantina tedbirlerinin uygulanmasına, bu kapsamda mihrak içinde kalan Burdur Hayvan Pazarının da kapatılmasına karar vermiştir. Alınan tüm tedbirler İlimiz hayvancılığının ve yetiştiricilerinin lehine ve mağduriyet yaşamalarının önüne geçmek için uygulanmakta olup, konu ilgili tüm birimler tarafından hassasiyetle takip edilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.