BULUTLARIN ÖTESİNDE TARIM 4.0

Tarım 4.0'da uzaktan algılama şirketlerinin artmasına rağmen, VanderSat, tarımda çiftçinin hayatını kolaylaştıracak öngörüleri sağlayan, uydudan fotoğraf çekilmesinin kullanılmasının yerine, mikrodalga sensör ve verileri kullanarak diğer firmalara göre çok farklı bir yol izliyor.

Hollandalı girişim VanderSat, Avrupa Komisyonu'ndan aldığı 1.34 milyon Avro'luk yardımla, farklı bir uydu veri analiz hizmetiyle tarım sektörüne geri dönüş yaptı. Tarım 4.0'da dronelar veya uydular ile uzaktan algılama-multispektral kameralarla görüntü alan şirketlerin sayıları hızla artarken, VanderSat, tarımda çiftçinin hayatını kolaylaştıracak, gübreleme, sulama vb. gibi konularda öngörü sağlayan ve, uydu fotoğrafçılığının bir çok sınırlamasından etkilenmeyecek, mikrodalga sensör ve verileri kullanarak diğer firmalara göre çok farklı bir yol izliyor.
Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin uydularından aldığı verileri kullanarak, VanderSat günlük olarak toprak nemi ve toprak sıcaklığını ölçebiliyor ve sadece günlük ölçmekle de yetinmeyip, 16 yıl geriye giderek veritabanı oluşturmayı başarmış.
Mikrodalga sensörleriyle bulutlu havalarda bile veri alarak farklı bir çözüm sunan VanderSat, bilinen uydu görüntülerinin en büyük problemi olan bulutlu havalarda fotoğraf alınamaması dolayısıyla çiftçinin mağdur olabileceğini belirten VanderSat'ın teknolojiden sorumlu yöneticilerinden Richard de Jeu, : "Elektromanyetik spektrumun derinlerine mikrodalga ile inerek, toprağın alt yüzeyi hakkında bilgiye ulaşabiliriz, bulutların engel olmasının ihtimalı yok çünkü veriyi aldığımız yer zaten gözle görülebilir görsel aralıkta değil."

VanderSat verilerinden bazılarını NASA uydusu SMAP, Avrupa Uzay Ajansı'nın SMOS uydusu, JAXA Japon Uzay Ajansı'nın GCOM-W platformu gibi dünyanın farklı yerlerinde uydularla çalışarak verileri topluyor. Jeu'nun söylediğine göre rakipleri 25kmX25km'ten fazla çözünürlüklü görüntü alamazken, VanderSat bu farklı uydulardan aldığı farklı spektrumlerin görüntülerini birleştirerek 100m X 100m'lik yüksek çözünürlük bir veriye ulaşabiliyor.
Bu veriyi işleyerek müşterilerine günlük, yüksek çözünürlüklü bir akış sağlayabiliyorlar ve şirketin CEO'su Menno van der Marel'in söylediğine göre müşterilerine sunacakları, geçmişe dönük 16 senelik veri kaydı ise patent alma aşamasında.
Bulut engeli olmayan, yüksek çözünürlüklü ve geçmişe dönelik arşivi ile müşterilerine çok farklı bir hizmet sunduklarını belirten van der Marel, geçtiğimiz sene bir siber güvenlik firmasından VanderSat'a CEO olarak katılmış. "Geçtiğimiz aylarda beta programlarımızdan gördüğümüz kadarıyla, ilk başlarda müşterilerimiz verilerimizin bu kadar iyi olduğuna inanmıyordu fakat 2 ile 6 ay arasında doğruluk, ölçek,  ve zaman aralığı açasından yüzey sensörlerine göre çok daha iyi olduklarını gördüler."
VanderSat, aralarında tarım, sigorta şirketleri ve belediyelerin olduğu bir senelik test hizmetinden sonra toprak nem ve sıcaklık veri hizmetini önümüzdeki günlerde başlatmaya hazırlanıyor.

tarim.com.tr

tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.