BUĞDAY REKOLTESİNDE SON 4 YILIN ZİRVESİ

Konya ve Ankara'dan sonra buğday üretiminde üçüncü sırada yer alan Sivas'ta, yağışların istenilen seviyede olmasıyla rekoltede son 4 yılın en yüksek miktarına ulaşıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas'ta yaklaşık 11 milyon dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütüldüğünü söyledi. Yaklaşık 3 milyon 650 bin dekarlık alanda hububat üretimi gerçekleştirildiğini belirten Aslan, bunun 2 milyon 800 bin dekarlık kısmında buğday ekildiğini anlattı. Buğdayın kentte en fazla yetiştirilen ürün olduğuna işaret eden Aslan, bu yılki rekoltenin beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti.

Aslan, yağışların özellikle bahar döneminde istenilen seviyede olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Rekolte itibarıyla baktığımızda 2014 yılında kuraklıktan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı 629 bin tonluk bir üretimimiz vardı. Bu sene yağışlar özellikle bahar döneminde fazlaydı. Üretim miktarımız daha kesinleşmedi, ancak bu yıl 950 bin tona yakın bir rekolte oldu. Hasat bitip alan çalışmalarımız tamamlandığında net verileri ve üretim miktarımızı ortaya koyacağız. Hububat üretiminde Türkiye'de 3. sıradayız. Birinci sırada Konya, ikinci sırada Ankara var. Üretilen buğdayın büyük kısmı ekmeklik, az bir alanda da makarnalık buğday üretimi söz konusu. Buğdayda 2012'de 600 bin, 2013'te 900 bin, 2014'te 630 bin, bu yıl ise 950 bin tona yakın bir rekolte oldu."

Çiftçilerin bu yıl verimli bir sezon geçirdiğine dikkati çeken Aslan, "Buğday fiyatları ofis alımlarında 70 kuruş civarındaydı. Çiftçilerimiz satmış oldukları ürün makbuzunu getirdikleri takdirde 5 kuruş da biz destek veriyoruz. Çiftçilerimiz oldukça mutlu ve verimli bir sezon geçirdi" dedi.

Aslan, rekoltenin yüksek olmasına karşın protein oranında düşüş yaşandığına değinerek, bunun en büyük sebebinin üst gübrelemenin doğru çeşitlerle yapılmaması olduğunu dile getirdi.

TMO son 5 yılın en yüksek alımını yaptı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Sivas Şube Müdürü Hasan Bolat da yağışlardan dolayı hububat veriminde büyük bir artış yaşandığına işaret etti.

Önceki yıllarda dönüme 220-280 kilogram buğday alınırken bu yıl rakamın 300-500 kilograma yükseldiğini vurgulayan Bolat, TMO'nun buğday alımlarını ilçelerde sürdürdüğünü söyledi.

TMO'nun buğday alımlarına Sivas'ta 9 Temmuz'da başladığını anımsatan Bolat, "Bugüne kadar Sivas genelinde 125 bin ton dolayında hububat satın aldık" diye konuştu.

Sabah
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.