OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından bilimsel çalışma amaçlı üretilen arılardan elde edilen yaklaşık bin 200 kilogram bal, kilogramı 50 liradan satışa sunuldu. OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler Eğitim amaçlı yetiştirdiğimiz arılardan elde ettiğimiz bal, tamamen bilimsel metotlar kullanılarak ve doğal olarak elde edilmiştir dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından arı yetiştiriciliği ve bakımı hakkında yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında üretilen yaklaşık bin 200 kilogram bal, satışa çıkarıldı.
Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere ders olarak anlatılan arıcılık çalışmalarının uygulama kısmında bal üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu kapsamda fakülteye ait 140 dolayındaki kovanın Sivas'ın Kangal ilçesindeki 1900 rakımlı yaylaya konulduğunu bildiren Güler, elde ettikleri bin 200 kilogram balı kilogramı 50 liradan fakültenin kantinlerinde satışa sunduklarını belirtti.
Satıştan elde edilecek gelirin fakültenin bilimsel çalışma ve araştırmalarında kullanılacağını bildiren Güler, şunları kaydetti:
"Eğitim amaçlı yetiştirdiğimiz arılardan elde ettiğimiz bal, tamamen bilimsel metotlar kullanılarak ve doğal olarak elde edilmiştir. Bal üretimi için arıların bulunduğu bölge önemli. Havadaki kirlilik, sanayi üretimi, çiçeklerin yaşam süresi, toprak kirliliği gibi etkenler balın kalitesini etkiliyor. Bu nedenle kovanlarımızın tamamen doğal ortamlarda olmasını tercih ediyoruz. Çiçeğin bol ve kirliliğin olmadığı ortamlara gidiyoruz."
Güler, Türkiye'de 6 milyon civarında kovan bulunduğunu ve geçen yıl yaklaşık 105 bin ton bal üretildiğini dile getirerek, bu yıl mevsim şartlarının olumsuz geçmesi nedeniyle üretimde yüzde 35 düşüş yaşandığını kaydetti.
Hürriyet