DEDAŞ,tapuda 'sulu tarla' yazan tarlalar için çiftçiye milyonlarca liralık fatura kesti.
Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Sesverenpınar köyündeki birçok vatandaşa tapuda “Sulu tarla” yazdığı için DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.) milyonlarca liralık elektrik faturası kesti.
Tarlalarında sondaj, elektrik hattı, elektrik sayacı, aboneliği olmadığını, en yakın elektrik hattının üç kilometre uzakta olduğunu belirten vatandaşlara 33 bin TL’ye varan elektrik faturaları kesilmesinin şaşkınlığı sürüyor. Köylülere herhangi bir ihbar ve ödeme emri gitmezken, DEDAŞ köylülerin Ziraat Banka hesabına yatan doğrudan gelir desteğini bloke ettirdi.
Sesverenpınar köyünde yaşayan Remzi Kaygusuz, devletin mazot, gübre, ilaç alımı için çiftçiye verdiği 1800 liralık doğrudan gelir desteğini almak için Ziraat Bankası Ergani şubesine gittiğinde hesabında para olmadığını görünce yaptığı araştırmada, destekleme priminin elektrik borcundan dolayı DEDAŞ’a devredildiğini öğrendi. Arazilerinin tapuda sulu tarla olarak yazdığını ancak sulama için elektrik aboneliği olmadığını ifade eden Kaygusuz, “Tarlalarda elektrik kullanmam için aboneliğim yok, sayacım yok, böyle bir elektrik kullanmışlığım yok. İşin garibi tarlalarımın hiçbirinde elektrik ile çalışan kuyu yok. Benim tarlama en yakın elektrik hattı üç kilometre ötede. Elektrikle çalışan herhangi bir sondaj kuyusu da yok. Tarlanın tapuda ‘sulu tarla’ diye geçmesinin sebebi de tarlanın üzerinden bir dere geçiyor ve biz bu dere suyu ile tarlayı suluyoruz” dedi.
DEDAŞ’ta memurlar bize gülüyor
Köyde 4-5 kişinin kendisiyle aynı durumda olduğunu anlatan Kaygusuz, “DEDAŞ’a durumu anlatan bir dilekçe verdim. Başvurum üzerine DEDAŞ yetkilileri tarlada keşif yaptılar, fotoğraf çektiler, tutanak tuttular ama aradan kaç ay geçti hala bir sonuç alamamışız. Derdimizi anlatacak hiçbir yetkili bulamıyoruz, DEDAŞ’taki memurlar bize gülüyor, bana ‘Mahkeme kapısı açık, git başvur, bize emir böyle gelmiş, biz de uyguluyoruz’ diyorlar. Tarlalar orada, sondaj yok ki elektrikle tarla sulayayım. İşin garibi bir de biz orada sulu tarım yapmıyoruz. Buğday, arpa, mercimek ekiyoruz ve bu ürünlerde sulanmak istemiyor” diye konuştu.
Tarlaları dereden suluyoruz
Sesverenpınar köyü Muhtarı Enüş Yorulmaz da “Bu insanlar ne elektrik kullanmıştır ne de sulu tarım yapıyorlar. Tarlada enerji hattı da yok. Yıllardan beri insanlar kendi imkanları ile oradaki derede su varsa tarlalarını kanal ile suluyor. Gelip keşif yapmadan, araştırmadan sadece tapuda sulu tarla yazdığı için sanki tarlayı sulamak için elektrik kullanıyorlar diye elektrik faturası yapmışlar. Çiftçiye verilen doğrudan gelir desteğine DEDAŞ bloke koydu ve bu insanlar mağdur oldu” diye konuştu.
DEDAŞ: kullanmadılarsa itiraz etsinler
DEDAŞ Ergani Basın Halkla İlişkiler Birimi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili olayı doğrulayarak, “Vatandaşlar, ‘biz bu elektriği kullanmadık’ diyorlarsa buna itiraz hakları var. ‘Ben sulamada elektrik kullanmadım’ diye başvuruda bulunurlar, bizim ekiplerimiz gider, inceleme yaparlar ve gerçekten elektrik kullanılmadılarsa borç iptal edilir” dedi.
Cumhuriyet