BOYABAT`TA ÇELTİK HASADI BAŞLADI

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney yaptığı açıklamada, ilçede çiftçinin ana geçim kaynağı olan çeltikte hasadın başladığını belirtti.

Türkiye'deki pirinç üretiminin yüzde beşinin Boyabat ilçesinden karşılandığını ifade eden Güney, "Bütün tarımsal üretimlerde olduğu gibi iklim şartları verimi doğrudan etkilemekte, yıllar itibarıyla üretimde dalgalanmalar olabilmektedir. Bu yılki hava koşulları bir hayli farklılık gösterdi. Buna bağlı olarak da çeltik üretiminde bazı olumsuzluklar yaşanmıştır. İklim koşullarının olumlu, olumsuz etkilerinin yanında bizlerin çiftçilerimizden isteği, geleneklerine bağlı olmakla birlikte günümüz teknolojisinin, bilimin imkan verdiği, verimi artıracak zararları asgariye indirecek usul ve yöntemleri tatbik etmeleri" dedi.

Üreticilerden gübre kullanımına dikkat etmelerini isteyen Güney, "Bitkiye uygun olmayan gübrenin kullanımı bırakın verim artışına aksine verimin azalmasına tabiri caizse toprağın kanser olmasına, uzun vadede üretim yapılamaz duruma sebebiyet verecektir. Nasıl ki doktorun verdiği ilacı kullanıyorsak, toprağa da uzmanların önerdiği gübreyi, ilacı vereceğiz. Ben üreticilerimize, vatandaşlarımıza hasat sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Refik Kayadibi ise ilçede 25 bin dekar alanda 758 çiftçinin çeltik ekim ruhsatı alarak üretim yaptığını belirtti.

Bu yıl ilçede 20 bin ton çeltik rekoltesi beklediklerini ifade eden Kayadibi, "İlçemizdeki çeltik üretimi rekoltesinin yükseltilmesi için üreticilerimize öncelikle ektikleri tohumu önerilere göre ilaçlamalarını istiyoruz. Ancak çeltik arazisindeki toprakların tahlil sonuçlarına göre tarlalara atılacak gübre cinsini üreticilerimize önerdik, ancak üreticilerin çoğunluğu bunu uygulamıyor. Bu da verim düşüklüğüne sebep oluyor. Bu yıl iklim şartları da çeltik üretiminde verimi düşürdü. Haziran ayının yağışlı ve serin geçmesi, Temmuz ayında da hızlı sıcaklık artışı çeltiklerde küf yanığı hastalığı oluşturdu. Biz çeltik üreticilerini uyararak küf yanığına karşı ilaçlama yapmalarını istedik. Ancak üreticiler çeltikler ezilir, zarar görürüz endişesiyle ilaçlamadan kaçındılar. Oysa küf yanığı nedeniyle daha fazla zarar gördüler" diye konuştu.

Bağlıca köyünden çeltik üreticisi Muhittin Pektaş ise bu yılki çeltik veriminin düşük olmasını ve sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

"Bu yılki çeltik veriminin düşük olmasının nedeni haziran ayının yağışlı ve serin geçmesi, temmuz ayında sıcakların hızlı şekilde artması çeltiklerde mantar hastalığının oluşmasına neden oldu. Bu yılki çeltik rekoltesi düşük, yedi dönümde bir ton noksan çeltik aldık. İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ve Pancar Kooperatifinden arkadaşlar gelip bize hangi ilacı ne şekilde kullanacağımızı söylediler. Biz maliyeti nasıl düşürürüz hesabını da yaparak ilaçlama yaptık ancak çeltiklerdeki yanıklığın temmuz ayında kelle çıkarım zamanı hızlı sıcaklık yükselmesinden olduğunu sanıyoruz. Biz İlçe Tarım görevlilerimizin çeltiğin yetişmesindeki her safhasında arazimizi gezip gözlem yapmasını, bize yol gösterip verimin düşmemesi için yardımcı olmasını bekliyoruz. Şu an çeltiğin fiyatını bilmiyoruz, resmi ağızlardan bir açıklama yapılmadı. Tüccar ne verecek onu da bilmiyoruz. Devlet fındığı, pancarı, buğdayı açıklıyor lama çeltiği bilmiyoruz. Bizim girdilerimiz mazot, ilaç, gübre pahalı. Masrafları çıkınca bizim elimize yeterli para geçmiyor. Devletimizin bizi tatmin edecek bir fiyat açıklamasını bekliyoruz."

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.