Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın başlattığı 'Bolu İli Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi' kapsamında Çepni köyünde bulunan örnek ceviz bahçesine aşılı ceviz fidanları dikildi.
2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde, İl Özel İdaresi tarafından uygulamaya geçirilen ‘Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi’nde örnek bahçeye ceviz fidanları dikildi. Fidan dikimi için Çepni köyünde bir organizasyon düzenlendi. Ceviz sevdalılarının büyük ilgi gösterdiği organizasyonda 5 dekarlık alana 5 yerli, 5 yabancı çeşit olmak üzere toplam 200 adet aşılı ceviz fidanı dikildi.
Organizasyona Vali Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, daire müdürleri ve ceviz üreticileri katıldı. Törende bir konuşma yapan İl Özel İdaresi’nde geçici görevli bulunan Ziraat Mühendisi ve Proje Koordinatörü Abdülkadir Öztürk, proje ve dikilecek cevizler hakkında bilgi verdi. Projenin başlangıcından bugüne kadar yapılan çalışmalara da değinen Öztürk, katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da yaptığı konuşmada, “Bu proje, Valimiz Ahmet Zahteroğulları’nın başlattığı ve kurumlarımızın da destek verdiği ve dahil olduğu bir projedir. İlk defa kurumları ortak bir iş yaparken görüyorum. Projedekilerin emeğini ve bu birlikteliği görünce gerçekten mutlu oldum. Başta Sayın Valimiz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı, uğurlu olur” diye konuştu.
Vali Ahmet Zahteroğulları ise hatalar yapabileceklerini ve yanlışlarının olabileceğini ancak doğruyu bulana kadar vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Ne yaparsak bir kere realist olmalıyız. Ben hayatımda ‘adet yerini bulsun’ diye iş yapmamaya gayret ettim. Sadece şekil olsun diye, reklam olsun diye çalışma yapmak olmaz. Bize de yazık, devletin emeğine de yazık, vatandaşın emeğine de yazık. Yaptığımız iş, gerçekçi olmalı, akılcı olmalı. Bolu gibi bir şehirde koyduğumuz bir vizyon var. Bolu’nun toprağı çok geniş değil. Ama kıymetli bir konumu var. Arazisi kıymetli, suyu kıymetli ve yaptıklarımız da sıradan olmamalı” şeklinde konuştu.
Bolu’ya ilk göreve geldiğinde ‘ne yapabiliriz’ konusunda istişareler yaptıklarını hatırlatan Zahteroğulları, “Ne yapacağımızı düşünürken, ‘Ceviz olsun’ dedik. Çünkü ceviz çok kıymetlidir. Şu anda kabuklu ceviz 20 TL civarlarında ve daha da yukarıya gidiyor. Ceviz içi ise 65 TL’ye kadar gidiyor. Senede ülkemiz 40 bin ton ceviz ithal ediyormuş. Ceviz her gün başında durulması gerekmeyen bir bitkidir. Bu bitki için coğrafyamıza uygun. Buraya ceviz, öbür bahçeye başka bir bitki düşündüğümüzde bunun bir de pazarını oluşturmak zorunda kalırız. Kanatlı sektörü niye bu kadar gelişti ve iyi gidiyor? Çünkü çiftçinin pazarlama sorunu yok. Ceviz ne tarafından bakarsak bakalım ideal bir ürün olduğunu düşündük ve bunu rast gele değil bilimsel bir şekilde proje yaparak hayata dönüştürüyoruz. Hatalar yapabiliriz, yanlışlarımız olabilir ama doğruyu bulana kadar vazgeçmeyeceğiz. Bu örnek bahçenin oluşturulması da önemli. Önce biz yapacağız sonra vatandaşlarımıza göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından projenin eğitimlerini üstlenen AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Zenginbal, ceviz dikiminde dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılara uygulamalı olarak anlattı. İlk ceviz fidanını Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları dikerken, protokol üyeleri ve ceviz sevdalıları ceviz fidanlarının dikimini birlikte gerçekleştirdi. Organizasyon sonunda katılımcılara ücretsiz ceviz fidanı dağıtıldı.
İHA