BÖCEĞİNİZİ NASIL İSTERSİNİZ?

Dünyada alternatif besin ögeleri arasında böceklerin yeri hızla genişliyor. Bunun nedenleri arasında da tarım arazisi, su, orman, hayvancılık, kümes hayvanları, balık ve biyolojik çeşitlilik kaynaklarının yanı sıra besin ve enerji kıtlığının artması ön planda.

Konuyla ilgili geniş bir araştırma yapan İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Uzmanı Bilge Keykubat, 'Geleceğe dair bu tahminler insanoğlunu farklı yollara itmeye neden olmuştur.

Gelişmiş ülkeler tüm dünyadaki insanların beslenme alışkanlıkları üzerine birçok araştırma yapmışlar, özellikle Uzakdoğu ve az bilinen yerli kabilelerin beslenme alışkanlıklarını incelemişler ve hayvanların beslenmesi üzerine araştırmalar yapmışlardır' dedi.

Keykubat, son dönemlerde ise araştırma kurumları ve özellikle 2003 yılından beri FAO yenilebilir böcekler ile ilgili konularda çalıştığını kaydetti. Bütün araştırmalarda; yenilebilir böceklerin yüksek kaliteli protein, vitamin ve insanlar için amino asitler içerdiği yönünde kesin sonuçlara ulaşıldığını da vurgulayan Keykubat, 'Dünya üzerinde bilinen bir milyon böcek türünden yaklaşık bin 900'ü yenilmektedir.

BOL PROTEİN AZ KİRLİLİK

Böcekler yüksek gıda dönüşüm oranına sahip olduğunu belirten Keykubat 'Örneğin; cırcır böceğinden elde edilen aynı miktar proteini üretmek için domuz ve tavukların yem ihtiyaçlarının dört kat azı, koyun ve sığırın yem ihtiyacının altı kat daha azı yeme ihtiyacımız vardır. Böcek üretiminde daha az sera gazı yaymakta ve konvansiyonel hayvancılığa göre daha az amonyak sorunu bulunmaktadır.

Büyük baş ve küçük baş hayvancılık yetiştiriciliğinin aşırı otlatma ile gelen toprak ve su kirliliği dolayısı ile iklim değişikliği ve ormanların bozulmasında da etken olduğu ortaya çıkmaktadır.

Böcekler çiftlik hayvanları yemi olarak da küresel öneme sahiptirler. Böceklerin su tüketimi çok minimal miktardadır.

GIDALARA EKLENEBİLİR

Her öğünde bir solucan, çekirge veya cicada yeme fikrinin garip görünrüğünü belirten Keykubat 'FAO araştırmaları bu Türlerin sağlığa da birçok faydalarının olduğunu gösteriyor. Böceklerin protein, yağ ve mineral içerikleri yüksektir. Bir toz ya da macun halinde bütün veya zemini, yemiş ve diğer gıdalara dahil edilebilir' diye konuştu.

Böcek yemekleri kitabı

Dünya çapında her gün 870 milyon kişinin aç olduğunu unutmamak gerektiğini de sözlerine ekleyen Bilge Keykubat, 'Böcekler Batı mutfağının çok tutulanı olmasa da Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki 2 milyar insanın sofrasında yer alıyor.

En çok tüketilen böceklerin arasında; tırtıllar, arılar, eşekarısı, karıncalar, çekirgeler, çekirge ve cırcır böceği bulunmaktadır.

Avrupa kentleri arasında birkaç restoran da menülerinde böceklere yer vermeye başlamış, hatta yemek kitapları bile raflarda yerlerini almış durumdadır' dedi.

Suşi de sevilmiyordu

20 yıl önce Avrupa'da hiçkimsenin çiğ balık yemeyi düşünmediğini vurgulayan Keykubat, 'Şimdi herkes 'suşi' seviyor!

Bu da ilerleyen günlerde kültürlerin ve alışkanlıkların daha da değişebileceğini ve yeni tatlara herkesin alışabileceğinin en güzel ispatları arasındadır' dedi.

Yeni Asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.