Toprak analizi sonuçlarına dayalı olarak uygulanan bilinçli gübreleme programı sayesinde fındıkta bölge ve Türkiye ortalamasının 4 katı verime ulaşıldı
GÜBRETAŞ'ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamında "Bilinçli üretici kazanır" sloganıyla düzenlediği kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalardan biri de Samsun'da fındık bahçesinde yapıldı. Terme ilçesindeki model üretim alanı çalışmasında, toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri dikkate alarak geliştirilen bitki besleme ve koruma programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından bölge ve Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek bir sonuç elde edildi.
GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin oluşturduğu gübreleme programıyla Terme ilçesinde bir önder üreticiye ait 4 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen "Bahçe Günü" etkinliğinde paylaşıldı. TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin son 10 yıllık fındık verim ortalaması dekar başına 90 kiloya yakın olurken, Samsun bölgesinde geçen yıl bu oran 103 kilo olarak gerçekleşmişti.
DEKAR BAŞINA 4 YÜZ KG VERİM
Ziraat mühendisleri gözetiminde geçen sonbahardan itibaren örnek uygulamanın yapıldığı Terme'deki fındık bahçesinden ise bu yıl dekar başına 400 kilo fındık elde edilerek rekor sayılacak bir verime ulaşıldı. Bahçede gübrelemenin yanı sıra bitki koruma uygulamasını da programlayan saha ekibi, bu sayede son yıllardaki ani iklimsel değişikliklere bağlı olarak fındıkta yaygınlaşıp verim kayıplarına neden olan külleme ve mildiyö hastalıklarının da önlenmesini sağladı. Uzman ziraat mühendislerinin önerdiği bu bitki besleme (gübreleme) ve bitki koruma (ilaçlama) programı, fındık bahçesindeki verimi artırdı. Dane sayısı arttı, ikili-üçlü çotanak yerine dörtlü-altılı çotanaklar oluştu. Dolu ürün sayısı artarken, boş ürün sayısının azaldığı gözlemlendi. Ocaktan dökülen ürün sayısı azaldı. İyi bakım sayesinde bahçedeki kalite de artarak ince kabuklu, iri ve içleri dolu fındıklar oluştu. Doğru zamanda, doğru miktarda, doğru uygulama yöntemiyle bitki beslemesini gerçekleştirerek hastalık ve zararlılara karşı uygun ilaçlar, doğru zaman ve dozda uygulandığında yüksek kalite ve verimin sağlanabileceği belirtildi. (AA)