Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan keneyle mücadele ekiplerinin köy köy gezerek yürüttükleri çalışmalar sonucu kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına bağlı ölümler önemli ölçüde azaldı Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Bekar: "Gümüşhane'de 10 yılda bu.
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan keneyle mücadele ekiplerinin köy köy gezerek yürüttükleri çalışmalar sonucu kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına bağlı ölümler önemli ölçüde azaldı.
Ekiplerin kırsal kesimde her haneye ulaşarak 15 bin kene çıkarma kartı dağıttığı, 7 bin 443 kişiye eğitim verdiği ve 61 bin 716 büyükbaş ve 14 bin 806 küçükbaş hayvanın ilaçlandığı çalışmalar sayesinde bu yıl görülen 44 vakada ölüm olayı yaşanmadı.
Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Derya Bekar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının 2002 yılının bahar ve yaz aylarında, Gümüşhane'nin de içinde olduğu bazı illerin kırsal kesiminde yaşayan insanlarda kene ısırması sonrası ortaya çıktığını belirtti.
Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalar sonucu KKKA'nın 2003 yılının ağustos ayında kesin tanısı konan bir hastalık olduğunu ifade eden Bekar, "İlimizde KKKA ile mücadele 2004 yılından itibaren sürdürülmektedir. Geçen 10 yılda 479 vaka meydana gelmiş, 13 vatandaşımız bu hastalıktan hayatını kaybetmiştir. Geçen yıl görülen 47 vakada bir vatandaşımız hayatını yitirirken, bu yıl meydana gelen 44 vakada ölen olmadı. KKKA hastalığıyla on yıldır sürdürülen mücadelede gelinen nokta sevindirici" dedi.Keneyle mücadelede halkın bilinçli olmasının önemine işaret eden Bekar, şunları söyledi:
"Bu amaçla özellikle kırsal kesimdeki her haneye ulaşarak halkımızı kene konusunda uyardık, kenenin vücutta görülmesi halinde neler yapılması gerektiğini anlattık. İlimizde son on yılda pozitif vaka görülen yerlere öncelik verdik. Geçen yıl 35 bin, bu yıl ise 15 bin kene çıkarma kartı dağıttık. Köylerimize bin 500 afiş asarak 11 bin 500 broşür dağıttık. Bakanlığımızdan temin ettiğimiz 6 bin litre ektoparaziter ilacın 2 bin 898 litresini kullanarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile 61 bin 716 büyükbaş, 14 bin 806 küçükbaş hayvanın ilaçlanmasını sağladık. 338 din görevlisi, 281 muhtar, 388 öğretmen, 6 bin 580 öğrenci, 151 köyümüzde 7 bin 443 vatandaşımıza KKKA hastalığı hakkında eğitim verdik."
"Gümüşhane'de ölüm oranı 2,7"
Bekar, Gümüşhane'de, 35 bin nüfuslu bir alanın KKKA hastalığında birinci öncelikli yerleşim yeri olduğunu kaydederek, yapılan ekip çalışmalarından aldıkları sonuçların sevindirdiğini söyledi.
Gümüşhane'de 10 yıllık hastalığa bağlı ölüm oranının 2,7 olduğunu dile getiren Bekar, "Dünyada ise bu oran 5-10 arasında değişmektedir. Yaptığımız halk eğitimi çalışmalarında, özellikle kene ısırıklarının erken tespiti, sağlık kurumlarına başvuru ve kenenin erken çıkarılması konularında sağladığımız başarı sayesinde bu ortalamayı yakaladık. Kene ısırma veya tutunma hikayesi sonrası hastalık belirtileri başlangıcından itibaren ilk 3 günde hastanelere başvuru oranımızın yüksekliği, ölümleri önemli ölçüde azaltmıştır" ifadesini kullandı. - Gümüşhane
Son Dakika