Sivas'ta, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde görevli bilim insanları, kuraklık ve hastalıklara dayanıklı tahıl ve baklagillerin geliştirilmesi için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin tarımsal araştırma ve geliştirme merkezinde, binlerce çeşit ve çeşit adayı üzerinde yapılan ıslah çalışmalarıyla Türk çiftçilerinin dünya tarımında söz sahibi olması hedefleniyor.
SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'ndeki araştırmacılar, özellikle kuraklıkla mücadele eden ve yüksek verimli bitkiler yetiştirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu çalışmalarda, soğuğa dayanıklı yulaf çeşitlerinin geliştirilmesine de öncelik veriliyor. Aynı zamanda buğday, arpa, mercimek, bakla, bezelye ve soya gibi bitkiler üzerinde de çalışmalar yürütülüyor.
SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'ndeki araştırma görevlisi İlker Yüce, yapılan çalışmaların amacının, kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı, yüksek kaliteli bitki çeşitleri geliştirmek olduğunu belirtti. Ayrıca bölgenin iklim ve tarım özelliklerine uyum sağlayabilen yeni buğday ve arpa çeşitlerinin de ıslah edildiğini ifade etti.
Araştırma görevlisi Yüce, ayrıca yonca, mürdümlük, yem bezelyesi ve yaygın fiğ gibi yem bitkileri üzerinde de çalışmalar yapıldığını söyledi. Toplamda 2 binden fazla tahıl genotipi ve 700'e yakın fasulye genotipi üzerinde çalışıldığını belirten Yüce, çiftçilerin verimlilik ve kaliteye dayalı tercihlerini göz önünde bulundurduklarını vurguladı.
Araştırmacı Yüce, kuraklığa dayanıklı bitkilerin çiftçilerin girdi maliyetini azalttığını ve kalitede düşüşe neden olmadığını söyledi. Aynı zamanda modern tarım tekniklerini benimseyerek çiftçilerin eski uygulamalardan vazgeçmelerini hedeflediklerini belirtti.
Sivas'taki bilim insanları, çalışmalarının sonuçlarını kısa bir süre içinde yöre çiftçilerinin hizmetine sunmayı planlıyor. Bu çalışmalarla Sivas, kuraklık ve hastalıklara karşı dayanıklı tahıl ve baklagillerin geliştirilmesinde önemli bir merkez haline gelmeyi hedefliyor.
iha.com.tr