Aroması ve kendine has tadı ile Türkiye'de kabul gören tescilli "Maraş biberi"nin hasadı yapıldı.
Kahramanmaraş'ta uzun yıllardır ekimi yapıldığı için kentin adıyla anılan "Maraş biberi", mutfakların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Türk yemek kültürünün önemli ürünlerinden acı biber, yaklaşık 6 aylık zorlu sürecin ardından sofralardaki yerini alıyor. Tadı, acılık kadar dayanıklı olmadığı için bakımı özen isteyen Maraş biberinin hasadı tamamlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu yaptığı açıklamada, bu yıl üretilen biberin kalitesiyle ağızları yakacağını, ancak fiyatıyla cepleri yakmayacağını söyledi.
Kahramanmaraş'ın biberiyle anılmasından mutluluk duyduklarını dile getiren Emiralioğlu, "Maraş Biberi"nin dünyada bir marka olduğunu vurguladı.
Rekolte 30 bin ton
Emiralioğlu, kentte 15 bin dekar alanda Maraş biberi üretimi yapıldığını belirterek, biberde rekoltenin geçen yıllara oranla aynı seviyede olduğunu söyledi. Bu yıl Kahramanmaraş'ta 30 bin ton yaş biber rekoltesinin oluştuğunu bildiren Emiralioğlu, Maraş biberinin ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa'da da üretildiğini anımsattı.
Söz konusu illerdeki rekolte yüksekliğinin fiyatlara da yansıdığını ifade eden Emiralioğlu, Maraş biberinin fiyatının bu yıl kalitesine göre 12 ila 25 lira arasında değiştiğini, vatandaşların biberi geçen yıla oranla 1-2 lira daha ucuza yiyebileceklerini aktardı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak kaliteli biber üretiminin yoğunlaşması ve biberin kurutmasının uygun şartlarda sağlıklı bir üretim yapılması için çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Emiralioğlu, "Kentte 15 bin dekar alanda biber ekimi gerçekleşiyor. İlimiz, biberin birinci üretiminden ziyade biber fabrikalarının, biber sanayisinin gelişmiş olduğu bir il. Kahramanmaraş'ta 56 biber işleme tesisimiz var. Bu tesislerde sağlıklı biber üretimi gerçekleşiyor" dedi.
Emiralioğlu, kaliteden ödün vermeden Maraş biberini korumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Haberler.com