`BEYAZ ALTIN` DA HASAT DÖNEMİ
İncirliova yılın ilk pamuğu makineyle toplandı. Bölge çiftçisinin yıllardır vazgeçemediği ve "beyaz altın" diye tabir edilen pamuk hasadı İncirliova ovasında başlarken, çırçır fabrikalarında da hareketlilik yaşanıyor. Pamuk üreticisi hasatla birlikte rahat bir nefes alsa da, hükümletin bir an evvel pamuk taban fiyatını belirlemesini bekliyor.
15.09.2017
1.155 okunma
Pamuk sezonu gelmesine rağmen pamuk fiyatlarının açıklanmamasının üreticiyi tüccarın kucağına ittiğini söyleyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "İncirliova'da dönümüne yaklaşık 500 ila 600 kilo pamuk rekoltesi bekliyoruz. Umarız fiyatlar biran önce açıklanır. Yoksa çiftçi perişan olur" dedi.
Sezonun ilk pamuğunu Sandıklı Mahallesi'nde pamuk üreticiliği yapan İsmail Karasu'nun tarlasında başladıklarını ifade eden Başkan Ali Kaykı, "Bugün itibariyle makineyle pamuk hasadına başladık. Pamuktan beklentimiz bu yıl çok büyük olacak. Pamuk ülke çapında çok büyük bir ekim alanıdır. Pamukta geçen yıllara rağmen ekim alanımız çoğaldı. İncirliova'da bir yıl öncesine göre yüzde 20 oranında bir pamuk ekimi artışı var. Yanlış politikalardan dolayı pamuk ekimi bitme noktasına gelmişti. Bu yıl beyaz altının eski günlerine geri döndü" dedi.
"FİYATIN 3 LİRA GİBİ AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ"
Sezonun başlamasıyla birlikte pamuk fiyatlarının açıklanmadığını bununda üreticiyi zora soktuğunu belirten Kaykı, "35 yıldan beri borsada bitmeyen pamuk bitti deniliyor. Pamuğun kapanış fiyatı 8 lira 10 kuruştu. Sonuç bu yıl ne olacak bilmiyoruz. Bakanlığımız bu konuyla ilgili bir çalışma yapmalıdır. Çiftçiler ne ekeceğini Ocak ayından itibaren o yılın içerisinde bilmesi gerekiyor. Biz hasadını yaptığımız pamuğu elden çıkardıktan sonra fiyatını öğreneceğiz. Yeni tarım bakanımız ziraat odaları ile konu üzerinde bir toplantı yapmalıdır. Çifti gerçekten sıkıntıda dayanacak gücü kalmadı. Pamukta rekolte güzel bu nedenle geçen yılın fiyatları göz önünde bulundurulursa 3 lira gibi bir fiyat çıkmasını bekliyoruz. Zaten bankalardan bir yıl geriden gidiyoruz. Elde edeceğimiz ürünün parası direk bankalara borca gidecek. Pamuk bizim milli gelirimiz kimse bununla oynamasın" diye konuştu.
İncirliova'da yaklaşık 23 bin dekar pamuk ekimi yapıldığını söyleyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, dönümde ortalama 600 kilo civarında pamuk beklediklerini ifade etti.
Aydın Denge