Adana'da, Better Cotton (Daha İyi Pamuk) üretici sayısının geçen yıla göre 6 kat artarak 17 üreticiye, üretim alanının ise 7 kat artarak 13 bin 850 dekara ulaştığı bildirildi.
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, üretimine geçen yıl Adana'da başlanan Better Cotton'un çevreye-insana ve ekonomiye olan olumlu etkisinden dolayı talep gördüğünü ifade etti. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, bu yıl Adana'da ATB koordinatörlüğünde yürütülen Better Cotton üretici sayısının geçen yıla göre 6 kat artarak 17 üreticiye, üretim alanının ise 7 kat artarak 13 bin 850 dekara ulaştığını söyledi.
Bu durumun sevindirici olduğunu belirten Çalışkan, "Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan Better Cotton lisanslı pamuğunu Türkiye'de üreterek, ülkemiz sanayicisinin Better Cotton pamuğunda dışa bağımlılığını azaltmak; pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak; iş sağlığı-iş güvenliği ile çocuk işçiliği konularında olumlu katkı sağlamak için üreticilerimiz, üyelerimiz ve ilgili kurumlarla birlikte çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz" dedi. İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) ile birlikte Better Cotton olarak pamuk üreten çiftçilerin, yetiştirildiği çevrenin ve sektörün geleceğini "daha iyi" hale getirmek amacında olduklarını vurgulayan Çalışkan, şunları kaydetti:
"Türkiye'de üretilecek olan pamuğun Better Cotton standardına sahip olabilmesi için sisteme dahil olan üreticilerimiz ile bilgi paylaşımı, üreticilerimizin Better Cotton standartlarına uygun üretim gerçekleştirmeleri için desteklenmesi ve kontrol edilmesi konusunda yoğun çalışma sarf etmekteyiz. Bu yıl Better Cotton olarak pamuk üretimi gerçekleştiren bazı üreticilerin pamuğu Tuf Tarım Çırçır Fabrikasında Şemun Şendağ ve Ahmet Şendağ tarafından işlenip, balya pamuk haline getirilmesi sonucu ilk Better Cotton lif pamuğun satışı Orta Anadolu firmasına gerçekleştirildi. Ben buradan Better Cotton pamuk üreten ve işleyerek lif pamuk haline getiren üreticilerimize, üyelerimize ve katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki yıl daha iyi bir pamuk sezonu geçiririz."
İHA