Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, besilik hayvan ithalatına izin verilmesinin ülkede hayvan ve üretim olmadığı anlamına gelmeyeceğini belirterek, "Sektörde yüzde 40 büyüme olmasına karşın yüzde 60'lık da tüketim artışımız var. Tüketim ülkedeki refah seviyesiyle doğru orantılıdır" dedi.
Tunç yaptığı açıklamada, Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nce ithalatına izin verilen besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderildiğini hatırlatarak, 25 üreticinin 10 bin besilik hayvan ithal etmek için başvuruda bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü, gerekirse ithalatın da ihracatın da yapılabileceğini vurgulayan Tunç, tüketicinin et alırken ithal endişesi yaşamaması gerektiğini dile getirdi.
Bülent Tunç, ithal hayvan getirilmesinin et fiyatlarının düşeceği ya da yükseleceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Türkiye'deki et üretimi her geçen gün artıyor. Yılda 1 milyon 300 bin ton da kırmızı et tüketiliyor. Sığır ithal edilmesi, ülkede hayvan ve üretim olmadığı anlamına gelmez. Sektörde yüzde 40 büyüme olmasına karşın yüzde 60'lık da tüketim artışımız var. Tüketim ülkedeki refah seviyesiyle doğru orantılıdır. Etin kilogramı 20 liranın üzerinde, amaç üreticiyi mağdur etmek olsaydı hiç besilik hayvan getirilmezdi, et ithal edilirdi. Bu noktada üretici en ufak bir çekince içerisine girmesin."
Amaçlarının ihracat yapmak olduğunu ve bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın her noktada üreticinin yanında olduğunu dile getiren Tunç, Bakanlığın, verdiği hibelerle besiciyi de desteklediğini sözlerine ekledi.
Haberler.com