Son bir ayda et fiyatlarının 25-26 liradan, 22-22,5 liraya seviyelerine düşmesi besicileri isyan ettirdi.
Kesim fiyatlarının normalin çok üzerinde düştüğünü belirten besiciler, kasap reyonlarında hala etin kilogramı 35 liradan satıldığını söyledi. Besiciler, et fiyatlarındaki hızlı düşüş devam ederse, birçok besicinin batacağını savundu.
Özel bir klinikte 15 yıldır veteriner hekimliği, 13 yıldır da besicilik yapan Mehmet Kaya, Türkiye genelindeki Et Birliklerini ve Ziraat Odalarını eleştirerek, “Besici ve çiftçi çok yalnız” dedi. Besicilere de uyarılarda bulunan Mehmet Kaya, piyasanın Aralık veya Ocak ayı içerisinde toparlayacağını, panik yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Piyasada şuanda bir kaosun olduğunu belirten Veteriner Hekimi ve Besici Mehmet Kaya, şöyle konuştu:
“Bu kaosdan bütün besiciler etkilendi. Besicilerin yüksek miktarda aldıkları hayvanları ucuz fiyata kestirmeye çalışmasınlar. Et fiyatlarındaki düşüşün nedenleri ise yurtdışında gelen ithal hayvanların kesim ağırlıklarını geldikleri için kesime başlanması ve bölgemizde çiçek hastalığında dolayı hayvanların gelişmeden devamlı kestirmeye çalışılmasıdır. Bunun en büyük etkilerden birisidir. Bir de aç gözlü bu işin tüccarlığını yapan insanlar ne yazık ki hayvancılığın şuanda kanını emip onları sömürmeye çalışıyor. Bu gün büyük şirketler Çine’ye geliyor. 17-18 liraya inek kesiyorlar. Büyükşehirlerde bunu 50 liradan satıyor. Besici çok cüzi miktarlarda para kazanırken, aracı firmalar besicilerin kat ve kat daha fazla para kazanıyor. Burada da bir haksız kazanç var. Emeği çekenler az kazanıyor, daha az emek çekenler çok daha fazla para kazanıyor.”
“GİRDİ MALİYETİ ARTMAYA BAŞLADI”
Son iki aydır girdi maliyetlerinde artış olduğunu bildiren Kaya, “Saman fiyatı 36 kuruştan 56 kuruşa çıktı. Arpa fiyatı, 70 kuruştan 80 kuruşa çıktı . Yem de aynı şekilde. Her şeyde bir maliyet artması varken etin düşmesi üreticiye çok büyük sıkıntı yarattı. Böyle giderse yakın zamanda birçok işletme kapanma noktasına gelecek” diye konuştu. Küçük çaptaki besicilerin “Denize düşen yılana sarılır mantığıyla hareket” ettiğini ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticiler et fiyatları düşmeye başladı mı mezbahanede kuyruk oluşturmaya başlıyor. Benim hayvanımı kesin diye. Et fiyatı artmaya başladı mı da tam tersi oluyor. Ben hayvanımı kestirmeyeceğim. Et fiyatı daha da artacak diyor. Burada üreticilerimiz aç gözlülüğü var. Fiyatlar artmaya başladığında hayvan kestirmiyoruz. Et fiyatı düştü mü hayvanımızı kestirmek için yalvarıyoruz. Hayvanların belli bir kesim ağırlıkları vardır. O ağırlık geldi mi hayvanın kesilmesi gerekiyor.”
Çine Madran