BEREKET YAĞDI

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) raporuna göre hasat dönemi olan haziran, ağustos ayları arasında olağanüstü iklim koşulları yaşanmazsa bu yıl buğday rekoltesi yaklaşık 23 milyon ton olarak gerçekleşecek ve Türkiye tarihinin buğday üretim rekoru kırılmış olacak. Çiftçi sadece buğdayda değil tüm hububatta üretim artışı bekliyor
Facebook Twitter Linkedin Google

Geçen yıla oranla bu yıl ekim yapılan alanlarda azalma olmasına rağmen verimlilik açısından bereketli bir yıl yaşanıyor. 400 bin dönümlük tarım arazisi olan Kadirli’de, bu yıl 30 bin dönüme buğday ekildi. İlk hasattan üreticiler son derece memnun.  Bölgede çiftçilik yapan Hakan Örtlek buğday hasadında verimin iyi olduğunu belirterek, “Bizim için çok önemli olan buğday hasadının memleketimize ve milletimize hayırlı olmasını bol kazanç vermesini diliyorum” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl buğday rekoltesinin yaklaşık 23 milyon ton olacağını belirterek, “Bu rakam tüm zamanların buğday üretim rekoru olacak” dedi.

Bu yılki hububat üretimiyle ilgili bilgiler veren TZD Genel Başkanı Yetkin, konuyla ilgili birkaç gün önce Hububat ve Bakliyat üretimi adında rapor açıkladıklarını ve bu raporda Türkiye’nin bu yıl önemli bir rekora imza atacağını kaydetti.

Yetkin, buğday, arpa ekilen alanlarda da gerileme görülürken mısırda ise artış yaşandığını belirterek, “Başta buğday ve arpa olmak üzere hububat sektörü geçen yıl yaşanan kuraklıktan son derece olumsuz biçimde etkilendi. Bu yıl olumlu seyreden hava koşullarına bağlı olarak başta buğday ve arpa olmak üzere tüm hububat ürünlerinde önemli bir rekolte artışı bekleniyor” dedi.

23 MİLYON TON REKORU YAKALANACAK

Yetkin, buğdaydaki rekoltenin, hasat dönemi olan haziran, ağustos ayları arasında olağanüstü iklim koşulları yaşanmadığı takdirde 23 milyon ton civarında tahmin edildiğini ve bu rakamın tüm zamanların buğday üretim rekoru olacağını ifade etti.  

Yetkin, başta mazot desteğinin ÖTV ve KDV’siz daha geniş kapsamlı yapılması durumunda hububatta üretim artışlarının daha üst rakamlara taşınacağının altını çizdi.

ÇUKUROVA’DA YÜKSEK ÜRETİM SEVİNCİ

Bu arada Türkiye’de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı Adana ve çevresinde, geçen yıla göre verimin yüzde 30 artması ve 800 bin ton civarında ürün alınması bekleniyor.

Çukurova’da biçerdöverler, olgunlaşan başakları toplamaya başladı. Geçen yıl, yaşanan kuraklık nedeniyle 580 bin ton civarında gerçekleşen rekoltenin, bu yıl yüzde 30 artışla 800 bin tona yükseleceği tahmin ediliyor. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Adana ve yöresinde 2 milyon dekara buğday ekildiğini söyledi.

Üretici Ahmet Turan da geçen yıl kuraklık nedeniyle dekar başına yüzde 30 ürün kaybı yaşadıklarını belirterek, “Yağış ve mevsim şartları iyi gittiği için bu yıl kayıp yaşamadık. Geçen hafta yağan dolu bizi korkuttu ancak hasat başlayınca korktuğumuz kadar olmadığını gördük. Verilecek taban fiyatı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Akit
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.