BAYRAMİÇ ELMASI TESCİLLENDİ

Bayramiç Elması coğrafi işareti tescil edildi.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi denizden yükseklik, gece - gündüz sıcaklık farkı ve Kaz dağlarının ekolojisi diğer bölgelere göre ayırt edici farklılıklar yaratmaktadır. Bölgede toprağı, suyu, yörede tarım arazilerinin çevresinde milli parklar, sit alanlarının bulunması ve üretim yörelerinin ormanlık alanlarla çevrili bulunması ürünlerin aroma, tat, lezzet yönünden yüksek değerlere ulaşmasını sağlamaktadır.

Kaz Dağının kuzey yamaçlarında yerleşik bulunan ve tipik Karadeniz İklimine sahip Bayramiç ilçesinde Golden Delicious elma çeşidinden üretilen Bayramiç Elması yetiştirilmektedir. Meyve tadıyla birlikte hem dayanıklılık hem de yeme sırasında önemli bir kriter olan meyve eti sertliği Bayramiç Elması'nda diğer bölgelere göre daha yüksek bulunmuştur. Özellikle gübreleme, sulama gibi işlemlerle yörenin iklim özellikleri meyve eti sertliğini belirleyen pektik maddelerdeki değişim üzerine çok etkili olmaktadır. Meyve eti sertliği yönünden Bayramiç Elması'nın daha sert bulunması bu elmaların hem yeme olumu aşamasında hem de özellikle depolama aşamasında dayanıklılık yönünden olumlu bir özelliktir. 6 - 7 ay gibi uzun sürecek depolamada meyvelerin göstereceği yumuşama onların pazarlama - raf ömrü yönünden de Bayramiç Elması'na bir avantaj sağlayacaktır.

Bayramiç Elması genel olarak bu bölgede çöğür anacı üzerine aşılanarak yetiştirilmektedir. Çöğür anacı üzerine aşılı elma ağaçları diğer klon anaçlarına göre daha uzun süre (25 - 30 yıl) ekonomik olarak ürün vermektedir. Çok eğimli yamaçlarda teraslama yapılarak yapılan yetiştiricilikte elma fidanlarının bu mesafelere uymadan dikildiği de görülmektedir. Bölgede elma yetiştiriciliğinde şekil budamasında merkezi lider terbiye sistemi tercih edilmektedir, daha ileriki yıllarda ağacın daha iyi ışıklanması için goble şekline dönülmektedir. Verim budaması her yıl yapılmakta ve genel olarak üretici kendi ağaçlarını kendileri budamaktadır. Meyve seyreltmesinde haziran dökümünden sonra elle seyreltme yapılmakta, genellikle 40 yaprağa bir meyve düşecek oranda seyreltme yapılmaktadır. Çiçek ve meyve seyreltmesi elle yapılmaktadır.

Yörede elma iç kurdu en etkin zararlı ve kara leke ise en etkin hastalık olarak yetiştiricilikte etkili olmaktadır. Bunlara karşı elmada ruhsatlı kimyasallar kullanılmaktadır. Bayramiç Elması yetiştiriciliğinde herhangi bir amaçla hormon kullanımı söz konusu değildir.

İlgili tescil ilanını inceleyebilmek için Burayı Tıklayınız...>>>

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.