Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Demir vatandaşlara ramazanda doğru beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu ve oluşabilecek tehlikeler hakkında bilgi verdi.
Bayramda aşırı tatlı tüketimi sonucunda sindirim sisteminde şişkinlik, ishal, karın ağrısı gibi rahatsızlıkların oluşabileceğini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 'Ramazanda bir nevi midemiz küçülüyor. Metabolizma oruca göre ayarlanıyor. Bayramda ise beslenme günde iki öğünden üç öğüne çıkıyor. Çalışmayan organlar fonksiyonlarını azalttığından dolayı bayramda birden bire tatlı ve besinlerin fazla alınması istenmeyen olumsuz sonuçlara sebep olabilir' dedi.
Midenin çok hızlı şekilde dolması sonucunda diyaframa bası olacağını daha sonra da kalbin bu basıdan etkileneceğini anlatan Demir, 'Yediğimiz gıdalar çok kısa sürede sindirim sisteminden emilip dolaşıma geçer bu da kalp sistemini, dolaşım sistemini etkileyebiliyor. Birden bire kalp sistemi, dolaşım sisteminin etkilenmesi sonucunda da nefes darlığı hatta bazen kalp krizi gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir' diye konuştu.
Bayramın İlk Günü Çok Önemli
Tüm bayram boyunca gıdaları az az tüketmek gerektiğine vurgu yapan Demir, özellikle bayramın ilk günü buna çok dikkat etmek gerektiğini anlattı. Kahvaltıda az miktarda yemek gerektiğini, tatlıların mümkün olduğunca az tüketilmesinin sağlık için şart olduğunu ifade eden Demir, misafirliğe gelenlere de çok fazla ısrar edilmemesinin onların sağlığı için gerekli olduğunu söyledi.
Kronik rahatsızlığı olanların en çok dikkat etmesi gereken grup olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Demir, şeker, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastası olanlar ile yaşlı hastaların bir anda yaşanan beslenme düzeni değişikliğini ve çok gıda tüketimini daha zor telafi edeceğine dikkat çekti.
İHA