Ankara'nın turşusuyla ünlü Çubuk ilçesinde, sezonun ilk turşuları kurulmaya başlandı.
Dünyada ve Türkiye'de adını turşuyla duyuran, başkentin tarım ve hayvancılık merkezi Çubuk'ta, sezonunun ilk turşusunu, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş kurdu. Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'nde çalışan kadınlarla birlikte sezonun ilk salatalıklarını elek (kalibrasyon) makinesinden geçiren Başkan Demirbaş, daha sonra hijyenik ortamda el değmeden yıkanan salatalıklarla özel üretilen küplere turşu kurdu. İlçede üretilen sebzelerin, başta salatalık olmak üzere, 30 çeşit turşuya dönüştürülerek festival için hazırlandığını anlatan Başkan Demirbaş, "Çiftçilerimize ve üreticilerimize bereketli bir mevsim geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.
LEZZETİ MALZEMELERİNDE SAKLI
Turşudaki lezzetin, kullanılan malzemelerin doğal ortamda yetişmesinde ve özel hazırlanan suyunda saklı olduğunu dile getiren Demirbaş, şunları kaydetti: "Salatalıklar tarladan getirildi. Daha sonra ilk aşama olarak salatalıkları elekten geçirerek, boy boy ayrılması yapıldı. Ebatlarına göre ayrılan salatalıklar, makinelerde bol su ve fırça yardımıyla temizlendi. Salatalıklar, içerisine su ve baharatları almaları için iğneleme makinesinde iğnelendi. İğneleme işleminden sonra yine ilçemizde doğal ortamlarda üretilen sarımsak, biber, defne yaprağı ve salatalıklar küpün içerisine konuldu. Özel olarak hazırlanan suyunun da ilave edilmesiyle turşumuz kurulmuş oldu. Festival tarihimize kadar turşularımız hazır hale gelecek inşallah." Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'ni, ilçede üreticilere ve girişimcilere örnek olması için Ankara Kalkınma Ajansı ile kurduklarını aktaran Demirbaş, "Bu tesisimizde laboratuvar desteğiyle tüm üreticilerimize ve yeni girişimcilerimize örnek oluyoruz. Buraya gelip inceleyen yeni girişimcilere yol gösteriyoruz. Hedefimiz sektöre yeni girişimciler kazandırmak" dedi. (AA)