Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Gül, tarımsal öğretim faaliyetlerinin başlangıcının 170'inci yılına ulaşıldığını ve 10 Ocak 1846 tarihinde Ziraat Mektebinin kurulmasıyla tarımsal eğitim-öğretim alanında ilk adımın atıldığını belirterek, bu ilk adımla birlikte tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeye ulaşıldığını kaydetti.
Her geçen gün gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlarla birlikte, dünyada tarımsal üretim, tüketim ve iktisadi dengelerin; çok çabuk değiştiğini ve geliştiğini vurgulayan Gül, son yıllarda tarımda rekabet ve sürdürülebilirliğin ön plana çıktığını, iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, hızlı nüfus artışı ve küresel ticari ilişkilerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarıma yön veren unsurları oluşturduğunu kaydetti.
Dünya ülkeleri ile rekabet edebilmek için kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılarak yeni politikalar üretilmesi gerektiğini belirten Necati Gül, bu yolda başarıya ulaşmak için iyi yetişmiş kadroya ihtiyaç duyulduğunu, bu kadronun tarım sektörünün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımda olması gerektiğini anlattı.
1846 yılından bugüne kadar çok yol kat edildiğinden söz eden Gül, ancak bu katedilen yolun yeterli olmadığını vurgulayan Gül, "Tarımı istenilen yere taşıyabilmek için bulunduğumuz noktanın tespitini iyi yapmalıyız. Tespit edilen bu noktayı bir başlangıç olarak kabul edip başarıya ulaşmak için tarımsal öğretime geçmişten daha çok önem vermeliyiz. Tarımsal öğretimde niceliğe değil de niteliği ön plana çıkarmalıyız. Ziraat Fakültesi sayısının 38 olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
Millet olarak tarımsal öğretimde milat kabul ettiğimiz 10 Ocak gününü her yıl eksilerimizin ve artılarımızın durum tespitinin yapıldığı gün olarak belirlemeliyiz. Ortaya çıkan tespite göre durumumuz ne yazık ki yeterli değildir. Bu nedenle başarıya ulaşmak için yeni tarımsal politikalar üretmeliyiz" şeklinde konuştu.
Dünya ve Ülkemiz insanına kaliteli ve güvenli gıda arzının sağlanması için sektör paydaşlarının görüşlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade eden Gül, "farkındalık adına tarımsal eğitim ve yayım alanında STK'lardan etkin yararlanmalıdır. Söyleyenin kim olduğuna değil söyleme bakılmalıdır. Bilindiği üzere 10 Ocak "Ziraatçılar Gününü" vesilesi ile üyelerimiz arasında kaynaşmanın olduğu; bir nebzede olsa eğlendiğimiz ve geleneksel hale gelen "Başak Gecemiz" bulunmaktadır. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan olaylar üzerine şehit ve gazilerimize saygılı olmak adına üyelerimizden gelen talep, Genel Merkezimiz ve yönetim kurulumuzca yapılan istişare üzerine "Başak Gecesi" yapmama kararı alınmıştır. Dileğimiz ülkemiz içinde bulunduğu çıkmazdan en kısa zamanda kurtulur ve biz bu günü gerçek manada ifa ederiz. Bu durumun meslektaşlarımızca mazur görülmesini bekler bu vesile ile bilginin en değerli sermaye olduğu günümüzde bilim adamlarımız başta olmak üzere Mühendis, Tekniker, Teknisyen ve sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşların 10 Ocak Ziraatçılar Gününü kutlarım.
Ayrıca bugün olduğu gibi her zaman bizim yanımızda olan, yaz kış demeden mesleğini ifa etmeye çalışan basın mensuplarının da bizimle aynı gün olarak kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım" dedi.
Çorum Haber