Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, "Enerjide dışa bağlılığımız olduğu gibi yarın öbürgün tarımda da dışa bağımlı hale gelmememiz için hayvancılık ve sütçülük geleneklerimizi korumamız gerekiyor. Geleneklerimizi korurken de mutlaka rekabet koşullarına uygun, temiz üretim yapmalıyız" dedi.
Bartın'da, Kalkınma Bakanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından "Kaliteli ve Güvenilir Çiğ Süt Üretimi" konferansı düzenlendi.
Özer, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'ndaki konferansta yaptığı konuşmada, süt üretiminin çok zor bir alan olduğunu, sütün sağımdan tüketime kadar tüm süreçlerinin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
Sütün kaliteli ve güvenilir ortamda üretilmesinin alıcısını da arttıracağına işaret eden Özer, şöyle konuştu:
"Çok basit önlemlerle sütün mikrop kalitesini iyileştirebilirsiniz. Temiz, sağlıklı bir süt sağımı gerçekleştirdiğiniz zaman, alıcısı mutlaka olacaktır. Ülkemizde, sütçülük doygunluk noktasına ulaşmış değil. Hala içmemiz gerektiği kadar tüketmiyor, üretmemiz gerekenden de çok az süt üretiyoruz. Enerjide dışa bağlılığımız olduğu gibi yarın öbür gün tarımda da dışa bağımlı hale gelmemiz için hayvancılık ve sütçülük geleneklerimizi korumamız gerekiyor. Geleneklerimizi korurken de mutlaka rekabet koşullarına uygun, temiz üretim yapmalıyız. Süt öyle bir şey ki gıdalar içinde çok çabuk bozulma eğilimi gösteren belkide yegane ürün. Sütü, sağıldığı andan itibaren soğuk bir ortama sokmadığımız takdirde bir iki saat içerisinde akla hayale gelmeyecek seyirlerde mikroba ulaşıyor ve bakteri sayısı belirli miktara geldiğinde ise artık iş işten geçmiş oluyor."
Zamanla, ülkede sütçülük yapan vatandaşlara sütün içinde bulunan yağ ve protein oranına göre prim verileceğini belirten Özer, "Hayvanın sütündeki yağ ve protein oranını arttırmak için hayvana düzgün yem yedirmek zorunda kalacağız ve düzgün veteriner getirmek zorunda kalacağız. Hayvandan yeterince kaliteli ürün alabilmek için kendimize nasıl özen gösteriyorsak, o hayvana da o derece özen göstermemiz gerekecek. Artık devir değişti, karpuz kabuğu yiyerek süt veren inekler kalmadı" ifadelerini kullandı.
Konferansa Belediye Başkan Vekili Mehmet Sandıklı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram ile çiftçiler katıldı.
Haber 7