BANGLADEŞ HEYETİ TÜRK PAMUĞUNU İNCELEDİ

Bangladeş Tarım Bakanlığı Genel Sekreteri Khalil: -"Burada dekarda 500-600 kilogram ürün alındığını öğrendik. Oysa bizim ülkemizde bu kadar ürün alamıyoruz ama bunu öğreneceğiz.

Bangladeş heyeti, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait deneme tarlalarında pamuk çeşitlerini inceledi.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, enstitü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Bangladeş’ten gelen 10 kişilik heyete Türk pamuğu hakkında bilgi verdi.

Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, içinde bulundukları ovanın yılda üç ürün alınan çok bereketli topraklar olduğunu söyledi.

Aydın'ın incir üretiminde Türkiye’deki üretimin yüzde 60'ını, zeytin üretiminde ise yüzde 30’nu karşılandığını ifade eden Öztürk, hububat, narenciye, sebze ve meyve türlerinin birçoğunun Aydın'da yetiştirilebildiğine dikkati çekerek, "Kaliteli pamuk üretiminde de dünyada verim açısından Avustralya’dan sonra Türkiye dünyada ikinci ülke durumundadır. Dekarda aldığımız verim 500-600 kilo civarındadır. Enstitümüz Türkiye’nin tek Pamuk Araştırma Enstitüsüdür. Çok genç, dinamik ve deneyimli bir araştırmacı kadromuz var" ifadelerini kullandı.

- Yerli pamuk üretimini arttıracaklar

Bangladeş Tarım Bakanlığı Genel Sekreteri, Syed Ali Nasim Khalil’de, Bangladeş hükümetinin uluslararası pamuk piyasasındaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen pamuk, tekstil ve hazır giyim üreticilerini desteklemek amacıyla yerli pamuk üretimini arttırma kararı aldığını dile getirdi.

Bu çerçevede yaklaşık 19 bin yerli pamuk üreticisinin, modern pamuk üretim teknikleri hakkında eğitim aldıklarını kaydeden Khalil, "Eğitimin yanı sıra hükümet, çiftçilere pamuk tohumu sağlamayı ve gübre, böcek ilacı gibi üretim esnasında ihtiyaç duyulan materyalleri yüzde 80 oranında sübvanse ederek temin etmeyi planlıyor. Bangladeş Pamuk Kalkınma Kurulu (CDB) ise küçük ve marjinal pamuk üreticilerine yardım etmek amacıyla 40,62 milyon Bangladeş takası değerinde fon ayırma kararı aldı. CDB, üretim hedefini tutturmak için ayrıca finansman desteği sağlamayı planlıyor" diye konuştu.

Khalil, Nazilli’ye Türk pamuğunu incelemek üzere geldiklerini ve çok önemli bilgiler edindiklerini de kaydederek, "Burada dekarda 500-600 kilogram ürün alındığını öğrendik. Oysa bizim ülkemizde bu kadar ürün alamıyoruz ama bunu öğreneceğiz. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün uzmanları da bizim ülkemize gelerek bizlere bunu öğretecekler" diye konuştu.

Beyaz Gündem
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.