BALIKTA AV YASAĞI YARIN BAŞLIYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tüm denizlerimizde yarından itibaren trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağını bildirerek, "Av yasağı, 1 Eylül 2016'ya kadar sürecek. Av yasağı balık üreme dönemi için oldukça önemlidir. Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için bütün balıkçılarımızın av yasaklarına uymaları gerekir" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 15 Nisan'dan itibaren, isteyen balıkçıların karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda ve su ürünleri avcılık tebliğiyle getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı yapabileceklerini belirtti.

Şemsi Bayraktar, şöyle dedi:

"Av yasağının olduğu dönemde balıkçı tezgâhlarında kültür balıklarını görmek mümkün olacak. Bunun yanı sıra av sezonunda avlanıp uygun koşullarda saklanan balık türleri de az miktarda da olsa tezgâhlarda bulunabilecek.

2015-2016 avcılık sezonu balıkçılarımız açısından çok iyi geçmemiştir. Sezonda avcılıktan elde edilen balık üretimimizin büyük bölümünü hamsi, çaça ve mezgit oluşturdu; çinekop, palamut, lüfer gibi balıklar düşük miktarlarda avlanabildi.

Su ürünleri avcılığıyla elde edilen su ürünleri miktarı son yıllarda sürekli azalma göstermektedir. 2011 yılında 514 bin 755 ton olan avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı, 2012 yılında 432 bin 442 tona, 2013 yılında 374 bin 121 tona ve 2014 yılında da 302 bin 212 tona düşmüştür.

Aynı durum avlanan deniz balık miktarlarında görülmektedir. 2011 yılından beri avlanan deniz balıkları miktarı da 432 bin 246 tondan 231 bin 59 tona gerilemiştir.

2012 yılında avlanan balık miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında azalmıştır. Bu oran 2013 yılında yüzde 6,5, 2014 yılında yüzde 21,7 olmuştur. Avlanan deniz balıkları miktarımız, bu düşüşlerle üst üste 3 yıl gerileme göstermiştir."

-Kişi başına düşen tüketim de düşük-

Ülkemizde kişi başına düşen su ürünleri tüketiminin de gelişmiş ülkelere oranla oldukça düşük kaldığını vurgulayan Bayraktar, "Dünyada kişi başına su ürünleri tüketimi 18,8, Avrupa'da 23,3 kilogramdır. Kişi başına balık tüketimi 6,3 kilogram olan ülkemizde su ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasına ihtiyaç vardır" dedi.

Türkiye'de denizlerden avcılıkla yapılan üretimin kıyı balıkçılığına dayandığına da işaret eden Bayraktar, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını, bu nedenle kıyı sularında av baskısının yoğun olarak görüldüğünü bildirdi.

-Uluslararası sular önemli-

Ülkemizde uzun süreli açık deniz balıkçılığı yapabilecek, avladığı su ürünlerini işleyip, depolayabilecek bir filo kapasitesi bulunmadığını da belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Uluslararası sularda avcılığın yapılabilmesi için gerekli girişimlerin ve bu yönde yatırımların gerçekleştirilmesi su ürünleri sektörümüz için büyük önem taşımaktadır.

Sürdürülebilir avcılığın sağlanması sektörünün geleceği için önemlidir. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın su ürünleri avcılığı konusunda yaptığı denetim çalışmaları ve avlanacak balık boylarıyla ilgili uygulanan standartlar sektör için faydalıdır. Sağlıklı beslenme açısında da büyük önem taşıyan su ürünlerini sofralarımıza taşıyan balıkçılarımızın av yasaklarına titizlikle uyması büyük önem taşımaktadır.

Su ürünleri avcılığı yapan tüm balıkçılarımızın da sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi için uygulanan av yasaklarına titizlikle uymaları, balık boyu, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları ile ilgili düzenlemeler ve yasaklara uymaları, kendi geleceklerini tehlikeye atmamaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın da bu konularda daha bilinçli davranmaları, yasak avcılığı ve avlanabilir balık boyu gibi hususlara dikkat etmeleri önemlidir.

Sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç var. Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.

Sektörde önem arz eden diğer bir konu örgütlenmedir. Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir."

 

Avcılık Yoluyla Elde Edilen Su Ürünleri Miktarları: (Ton)

Yıllar

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

Avlanan deniz balıkları

 518.201

 395.660

 380.636

 399.656

 432.246

 315.636

 295.167

 

231.059

Avlanan tatlı su ürünleri

  43.321

  41.011

  39.187

  40.259

 37.096

 36.120

 35.074

 

36 134

Avlanan diğer deniz ürünleri

 70.928

 57.453

 44.410

 46.024

 45.412

 80.685

 43.879

 

35 019

 

Toplam

 632.450

 494.124

 464.233

 485.939

 514.755

 432.442

 374.121

 

302.212

Kaynak: TÜİK

 

Tablo Avcılık ve Yetiştiricilikle Elde Edilen Su Ürünleri Üretimi: (Ton)

Yıllar

Avcılık

Yetiştiricilik

Toplam

Deniz Ürünleri

%

Tatlısu Ürünleri

%

Miktar

%

2002

 522 744

83.3

 43 938

7.0

 61 165

9.7

627.847

2003

 463 074

78.8

 44 698

7.6

 79 943

 13.6

587.715

2004

 504 897

78.3

 45 585

7.1

 94 010

 14.6

644.492

2005

 380 381

69.8

 46 115

 8.5

 118 277

 21.7

544.773

2006

 488 966

73.9

 44 082

 6.7

 128 943

 19.5

662.103

2007

 589 129

76.3

 43 321

 5.6

 139 873

 18.1

772.323

2008

 453 113

70.1

 41 011

 6.3

 152 186

 23.5

646.310

2009

 425 046

68.2

 39 187

 6.3

 158 729

 25.5

623.191

2010

 445 680

68.2

 40 259

 6.2

 167 141

 25.6

653.080

2011

 477 658

67.9

 37 097

 5.3

 188 790

 26.8

703.545

2012

 396 322

61.5

 36 120

 5.6

 212 410

 32.9

644.852

2013

 

339 047

 

55.8

 

35 074

5.7

 

233 394

38.4

 607.515

2014

266 078

49.5

36 134

6.7

235 133

43.7

537.345

 

 

 

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.