BALIKESİR`İN MEŞHUR HÖŞMERİM TATLISI COĞRAFİ İŞARET ALDI

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı, Balıkesir'in ünlü höşmerim tatlısının coğrafi işaretini tescilledi.

Bunun için 2011 yılında yapılan başvuru, üç yıllık süreçten sonra sonuçlandı. Bundan sonra Türkiye ve dünyada üretilecek bütün höşmerim tatlıları "Balıkesir" adıyla anılacak. Markalama ve denetimlerde yetkili kuruluş, Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası olacak. Balıkesir, höşmerim tatlısıyla birlikte ilk tescilli gıda ürününe sahip oldu.

Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası'nın 2011 yılında yaptığı başvuruyu üç yıl boyunca inceleyen TPE, höşmerim tatlısının coğrafi işaretinin korunmasına karar verdi. Coğrafi işaretle tatlının üretim ve marka kullanımı, odanın onayına tâbi olacak. Odanın koordinatörlüğünde Balıkesir Üniversitesi (BAÜ), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden birer kişi olmak üzere üç kişilik bir komisyonla denetim işleri yürütülecek. Esnaf Odası Başkanı Hasan Yılmaz, höşmerimin tescillenmesi için üç yıldır mücadele verdiklerini belirterek, büyük bir başarı elde ettiklerini bildirdi. Höşmerim tatlısının bundan sonra Balıkesir ismiyle anılacağını ifade ederek, "Balıkesir'e has tatlımıza, ilimizde coğrafi işaret aldık. Balıkesir'de ilk defa bir gıda maddesi bu işareti almış oldu.

Yaklaşık 3,5 yıl gibi hummalı bir çalışma kapsamında bunu başardık. Bu süreçte başka iller de girişimde bulunarak höşmerimin kendilerine ait olduğunu savundular. Tabii ciddi anlamda bu süreci takip ettik. İstenen her türlü laboratuvar çalışması ve tarihî bilgi ve belgeleri sunduk. Her türlü iddiaları ortaya koyarak bu işareti kazandık." dedi.

Bundan sonra ilk işlerinin logo hazırlamak olduğu bilgisini veren Yılmaz, höşmerim imalatının artık odaları tarafından denetleyeceğini vurguladı: "Höşmerimin bundan sonra kendisine özgü bir logosu olacak. Bundan sonra güvenli bir tatta olacak. Türkiye veya dünyanın neresinde üretilirse üretilsin, öncelikle Balıkesir adı kullanılacak. 'Balıkesir Höşmerimi' olarak anılacak. Bu bizim höşmerim sektöründe mücadele eden ve istihdamda bulunan iş sahiplerinin satışını çoğaltacak. Ciddi anlamda güven oluşacak."

Balıkesir'de 20'nin üzerinde firmanın höşmerim imalatı yaptığını aktaran Başkan Yılmaz, "Karadeniz, Burdur, Isparta, Çanakkale ve Bursa'da son yıllarda höşmerim imalatı yapan yerler var. Balıkesir'e bir değer kattığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da umarız herkes, kendi alanındaki değerlerin takipçisi olsun istiyoruz." diye konuştu.

Balıkesir'de 22 yıldır höşmerim üretimi yapan Zaman Höşmerim işletmesinin sahibi Engin Gençdemir, emeği geçenlere teşekkür etti. Coğrafi işaretin gerek höşmerim tatlısının gerekse Balıkesir'in tanıtımına önemli bir katkısı olacağını belirterek, "Dışarıdaki höşmerim üreticilerinin, markalarına Balıkesir Höşmerimi ismini verebilmeleri için Balıkesir'de yapılan höşmerim tatlısının standartlarını yüzde 5 şaşırmamaları gerekiyor. Bu sayede tatlımıza kalite ve standart gelmiş olacak." dedi.

HÖŞMERİM

Höşmerim üreticisi Gençdemir, Balıkesir'de "höşmelim" ve "höşmerim" olarak bilinen tatlının çıkış öyküsünü anlattı. Millî mücadele yıllarında yokluktan doğan höşmerimin hikâyesi şöyle: "Askerlik görevini yapan evin erkeği, uzun yıllar sonra evine döner. Eşi Fadime Hanım sofra kurmak ister ama evde yiyecek yoktur. Ne yapacağını düşünürken gözüne askıda duran peynir ilişir. Peyniri pişirmeye başlar, içine yumurta sarısı ve un ekler. Karışıma biraz da şeker ilave eden Fadime Hanım, ikramını yapar. Yemekten tadan Hanım sorar: 'Hoş mu erim, hoş mu erim?' Bu söz, yıllardan bu yana dilden dile dolaşır ve höşmerim adını alarak Balıkesir'in en meşhur tatlısı olur."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.