BALIKESİR`DE ÇİFTÇİLERE HAYVAN SİGORTASI EĞİTİMİ

Balıkesirli çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi'nin öncülük ettiği TARSİM Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen "Hayvan Hayat Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı.

Karesi AVM Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Vali Yardımcısı Mustafa Üçkuyu, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Mehmet Zahit Dövdü, TKK Bölge Müdürü Vedat Altın, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şaban Akkol ile Balıkesir genelinden çok sayıda çiftçi hazır bulundu.

Balıkesir'in önemi

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Balıkesir'de 11 sigortalı sera bulunduğunu, sigortalı hayvan sayısının ise hayvan varlığına göre son derece düşük kaldığını vurgulandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise Balıkesir'in tarım ve hayvancılık şehri olduğunu hatırlattı. Uğur, Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma her zaman destek olduklarını ifade etti. Balıkesir'in bitkisel Üretimde Türkiye toplamının yüzde 2.03'ünü, canlı hayvanlar değeri toplamının yüzde 4.11'ini, hayvansal ürünler değerinin ise yüzde 2.75'ini karşıladığını kaydeden Uğur, şunları söyledi:

"Ayrıca Balıkesir, Türkiye'de büyükbaş hayvan varlığında üçüncü, küçükbaş hayvan varlığında dokuzuncu, kanatlı üretiminde üçüncü, sütte ikinci, yumurtada üçüncü, kırmızı ette üçüncü, beyaz ette ise ikinci sırada. Zeytincilikte de önemli bir yerdeyiz. Türkiye'de üretilen zeytinin yüzde 9'u Balıkesir'de. Türkiye'de yaklaşık 180 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Bunun yaklaşık yüzde 20'si, yani 35 bin tonu ilimizde üretiliyor. Bu verilerden yola çıktığımızda, görüldüğü gibi hayli iddialıyız. Bu iddiamızı sürdürmek ve daha iyi yerlere gelmek için daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz."

"Gözardı edilemez"

Uğur, Büyükşehir bünyesinde "Kırsal Alan Veri Tabanı" çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Tüm bu çalışmaların çiftçinin, üreticilerin yararına olduğunu vurgulayan Uğur, "Biz onlara ne kadar destek olabilirsek, onlara ne kadar faydamız olursa mutlu olacağız. Önümüzdeki yılın çalışmalarına şimdiden devam ediyoruz. Planlamalar yapıp projeler hazırlıyoruz. 2016 yılında da çalışmalarımız tüm hızıyla sürecek" dedi.

Bu noktada TARSİM'in faydalarının gözardı edilemeyeceğini dile getiren Uğur, "Bindiğimiz arabadan oturduğumuz eve kadar hemen her şeyi sigorta ettiriyoruz. Ama yetiştirdiğimiz ürünleri, beslediğimiz hayvanları sigorta ettirmekten imtina ediyoruz. Geleceği güvence altına almak için, geçim kaynağını riske etmemek için sigortanın önemi ortaya çıkıyor. 600 bin büyükbaş hayvan var, ama sadece 46 bini sigortalı. TARSİM, dünyaya örnek olan bir sistem. Çiftçilerimizin en kısa zamanda hayvanlarını TARSİM'den sigorta yapmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TARSİM uzmanları tarafından "Hayvan Sorunları ve Karşılaşılan Sorunlar" konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi.

Yeni Asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.