BAKAN ÇELİK, SURİYELİLERİN TARIM SEKTÖRÜNE YÖNLENDİRİLMESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Suriyelilerin tarım sektöründe çalıştırılmalarına ilişkin, "Yerli iş gücünün alanını kapatacak bir uygulama değil. Yerli iş gücünün dolduramadığı alanlara dönük bir istihdam yaklaşımı çerçevesinde bu uygulama kondu ve tarımda da kayıt dışılığı ortadan kaldırmaya dönük bir uygulamadır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Bakan Çelik ve Bayraktar, bakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen kabulde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Son dönemde değişim gösteren meyve ve sebze fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Çelik, "Gıda fiyatlarının enflasyona yansıması konusu hükümetimizin gündeminde. Öncelikle bakanlık bünyesinde yaşanan sorunlar, ki sadece fiyat artışı değil, bazı ürünlerde düşüşte var ihracattan kaynaklanan, bölgede yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı sıkıntı var. Bu inişli çıkışlı durumun stabil hale gelmesi konusunda ve genelde enflasyona gıda ürünlerinin olumsuz etkisi yönünde yine alınması gereken önlemlerle ilgili önümüzdeki günlerde toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Ürünün çıkışıyla ürünün raftaki satışı arasındaki farklılık bence ana sorunlardan bir tanesi, bu konu da gündemimizde olacak" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "TOBB ev sahipliğinde Vakıfbank, Halk Bank ve Ziraat Bankası arasında bir görüşmeniz oldu. Bu görüşmenin değerlendirmesi nedir?" sorusu üzerine Bakan Çelik, "Tarım sektörünün finansman sorunları tabi ki var. Bu sorunların çözümü noktasında Ziraat Bankası ile çok yoğun bir çalışma içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası'yla mevcut kredi faiz oranlarıyla, tarım kredi kooperatifleriyle çiftçi ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve burada en uygun şartlarda finansmanın çiftçi tarafından nasıl elde edileceği ile ilgili çalışmaları sürdüreceğiz. Bunun yanında sektörde yaşanan sorunların da spesifik olarak ele alınması ve ilgili finans kuruluşları ile görüşülmesi de yapmamız gereken bir faaliyet" yanıtını verdi.

"YERLİ İŞ GÜCÜNÜN ALANINI KAPATACAK BİR UYGULAMA DEĞİL"

Bakan Çelik, "Türkiye'de Suriyeliler'in istihdamı konusuna tarım sektörüne yönlendirilmesi düşünülüyor. Bu konu hakkında görüşleriniz nelerdir?" sorusuna, "Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli var. Yaşanan kritik hadiseleri de biliyorsunuz, kıyıya vuruyor insanlar. Eğitim almış vasıflı insanlar var. Bunların kazanılması önemli, birikiminden yaralanılması önemli. Tarım sektöründe özellikle mevsimlik işlerle ilgili de kayıt dışı bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz. Kayıt dışılığın vergileri çok ağır ve ilave anlamında da çok sıkıntılar oluşturuyor. Bundan dolayı bunların belli bir oranda istihdamı, ki mevcut işletmelerde yüzde 10'u geçmeyecek bir şart var ama tarımda ola ki yerli istihdam edilecek iş gücü bulunamıyor ise ilave bazı istihdam imkanları Suriyeli kardeşlerimize sağlanıyor. Bu konunun istismar edilmeye de açık bir konu gibi yansıtılması doğru değil. Fiili durumla karşı karşıyayız, buradaki kayır dışılığı kayıt altına almak ve yerli iş gücünü rahatsız etmeyecek, yerli iş gücünün alanını kapatacak bir uygulama değil. Yerli iş gücünün dolduramadığı alanlara dönük bir istihdam yaklaşımı çerçevesinde bu uygulama kondu ve tarımda da kayıt dışılığı ortadan kaldırmaya dönük bir uygulamadır" şeklinde cevap verdi.

Türkiye'nin 7 bölgesinde yapılacak olan bölge toplantılarının sorulması üzerine Bakan Çelik, "Cuma günü Şanlıurfa'da başlıyoruz. Daha sonra yedi bölgede Nisan ayının 12'sine kadar bütün toplantıları tamamlamış olacağız. Arazide durum nedir ve tarım teşkilatı olarak oradaki il, ilçe müdürlüklerimizin ve bütün personelimizin faaliyet alanında ne gibi sorunlar yaşıyor ve bunlara acilen nasıl çözebiliriz diye yerinde tespitler yaparak hemen müdahale edilmesi anlamında bu 3 aylık dönem çözüme ciddi anlamda katkı sağlayacak toplantılar olacak" dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar da meyve ve sebze fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, "Üretici ve tüketici fiyatlarını gündeme taşıyoruz. Üreticinin 1 TL'ye ürettiği meyve ve sebzeyi tüketici 5 TL'ye alıyor. Bu konuda zincirlerin halkalarını kısaltmamız lazım. Bu uyarılarımız dikkate alındı. Üretici birliklerinin yasasının rehabilite edilmek suretiyle bunların piyasaya girmesi ve alıcının tek muhatabı olması, ekonomik faaliyet içerisinde olmaları fevkalede önemli" cevabını verdi.

Hedef Halk
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.