Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığıyla ilgili panik yapacak bir durum olmadığını belirterek, "Yeni virüse karşı şimdiye kadar 4 milyon 600 bin toz üretildi ve bu aşılar bütün illere sevk edilmiş bulunmaktadır" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2015 dönemi çeltik alım fiyatları ve şap hastalığı konusunda bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. 2014 yılında 830 bin ton olarak gerçekleştirilen çeltik üretiminin 2015 yılında 920 bin ton olacağını kaydeden Bakan Çelik, “Cumhuriyet tarihimizin en çok çeltik rekoltesi bu yıl gerçekleşmiş oluyor. Hasat başlangıcından bugüne kadar yaklaşık olarak piyasaları yakından takip ediyoruz. üretici aleyhine olabilecek gelişmelerin önünü kesme adına TMO olarak alım kararını bugün itibari ile almış bulunuyoruz” diye konuştu.
Çeltik alımlarında bakanlık olarak izleyecekleri politikaları açıklayan Bakan Çelik, “Alımlara 17 Aralık 2015 tarihinde perşembe günü başlayacağımızı ifade ediyorum. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan vatandaşlarımızın tüm çeltiğinin alınacağını belirtmek istiyorum. Randevulu alım sistemi devam edecek. Pazar günü hariç 6 gün alım yapılacağını belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
En son 2012 yılında çeltik alımları fiyat açıklaması yapıldığını hatırlatan Bakan Çelik, o tarihteki çeltik fiyatının ton başına bin 165 TL olduğunu kaydederek, “2015 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik fiyatı ton başına bin 580 TL olarak belirlenmiş bulunmaktayız. Bu bin 580 TL’ye ilave olarak ton başına 100 TL prim ödemesi, ayrıca gübre, mazot, toprak analizi gibi destek ödemelerine devam edeceğini ifade etmiş oluyorum. Bizim çeltiğimizin yüzde 84 oranında Osmancık ve benzeri ürünler olduğunu, yüzde 16’sının ise baldo olduğunu belirtmiş oluyorum” dedi.
“10 KİLOMETRELİK ALANDA KARANTİNA UYGULANMAKTA, O BÖLGEYE HAYVAN GİRİŞİ VE ÇIKIŞI YASAKLANMAKTA”
Şap hastalığı ile mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, “Şimdiye kadar Türkiye’de görülmeyen yeni bir tip virüs 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van ilimiz de görüldü. 2015’in ilk 9 ayında bu hastalığın görüldüğü yer sayısı 92, 29 Eylül’den bugüne kadar bu mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bu mihrak sayının 117’si söndürüldü. 100 mihrak aktif durumda. Bununla ilgili tarım il müdürlüklerimiz devreye girdi. Kendilerine yasaların vermiş olduğu yetki çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta, o bölgeye hayvan girişi ve çıkışı yasaklanmakta. Hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktalar. Bir paniklik bir durum yok” şeklinde konuştu.
“YENİ VİRÜSE KARŞI ŞİMDİYE KADAR 4 MİLYON 600 BİN TOZ ÜRETİLDİ”
Bakan Çelik, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bakanlık olarak genetik farklılıklarda dikkate alınarak zaman kaybetmeden aşı üretimi konusunda bu yeni tip virüse karşı üretim çalışmalarına başlanıldı. Yeni virüse karşı şimdiye kadar 4 milyon 600 bin toz üretildi ve bu aşılar bütün illere sevk edilmiş bulunmaktadır. Bu aşılama faaliyetleri yılda iki defa sonbahar ve ilkbaharda gerçekleşiyor. Şuana kadar A, O ve Asya-1 tipi virüslerle karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs Nepal- A tipi bir virüs, dört virüs söz konusu, mevcut üretilen bu aşı 4 virüse de karşı bağışıklığı ve direnci arttıran 4’lü bir karma aşı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.”
Bakan Çelik, şap hastalığının Türkiye dışında dünyanın birçok yerinde görüldüğünün altını çizerek, FAO Avrupa Şap Komisyonu’nun Türkiye’den 5 milyon doz aşı talep ettiğini söyledi. Bakan Çelik, ayrıca konu ile ilgili olan il ve ilçe müdürlüklerine yazı ile talimat verildiğini belirterek, hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenler ile ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti. Çelik, kayıt dışı hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanıyla görüşme yapacağını bildirerek, şap hastalığının insana geçişkenliğinin söz konusu olmadığının altını çizdi.
İHA