Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, lisanslı depolarda depolanan ürünler için kira desteği uygulamasının başladığını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, lisanslı depolarda depolanan ürünler için kira desteği uygulamasının başladığını açıkladı.
TMSF BANK ASYA'YA EL KOYDU, GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Kira Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ'in 17 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Tebliğin 16.10.2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararına istinaden hazırlandığını söyleyen Bakan Canikli, yeni düzenlemeyle ürün sahiplerince ödenen depo kira ücretlerinin buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye ve ayçiçeği için aylık ton başına 3 TL'sinin, pamuk için ise aylık ton başına 7 TL'sinin devlet tarafından ödeneceğini açıkladı. Bakan Canikli, "Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı doğrultusunda 16.10.2014-31.12.2014 dönemine ilişkin olarak ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden kişilerce lisanslı depo işletmelerine ödenmesi gereken depo kira ücretlerinin toplam 1 milyon 155 bin 627,75 TL'lik bölümü ürün sahipleri adına doğrudan lisanslı depo işletmelerine ödenecek" dedi.
Bakan Canikli, ilk kez uygulanan söz konusu kira desteklemelerinin 3'er aylık dönemler halinde sürdürüleceğini ifade etti. Lisanslı depoculuk sisteminin ürün sahiplerinin ürünlerini depolayabilecekleri sağlıklı ve sigortalı depo imkanına kavuşmasını sağladığını belirten Bakan Canikli, "Lisanslı depoculuk sistemi ülkemizde gelişmesini sürdürmekte olup, bu güne kadar Bakanlığımızca lisans verilen işletme sayısı 6'ya, toplam lisanslı depo kapasitesi ise 265 bin tona ulaşmış durumdadır. Verilen bu desteklerle üreticilerimizi faydalandıkları lisanslı depoculuğu geliştirmek suretiyle ciddi manada rahatlatıyoruz. Hem lisanslı depo işletmecilerimizi hem de üreticilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Canikli, lisanslı depoculuk sisteminin ürün sahiplerinin ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmasını önlediğini ve ürün senetlerini teminat olarak göstererek bankalardan uygun koşullarda kredi alma olanağı sağladığını ifade etti. - ANKARA
Haberler