BAĞRI BÜTÜN` KAVUNU ÇİFTÇİYE UMUT OLDU

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yetişen, değişik aroması nedeniyle "yer muzu" olarak da adlandırılan "bağrı bütün" adlı kavun türünün ekim alanları 2013 yılında başlatılan çalışmaların ardından 1 dönümden 100 dönüme çıktı.

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak yaptığı açıklamada, "bağrı bütün" ismi verilen kavunun farklı bir kokusu ve tadının bulunduğunu, bu türün her bölgede yetişmediğini söyledi.

Kavun türüne, İçerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık, iri yumurta büyüklüğünde bir arada bulunması nedeniyle "bağrı bütün" ismi verildiğini anlatan Koçak, ürünün geçmişte yaygın olarak bölgede ekilmesine karşın, son yıllarda üretiminin oldukça azaldığını belirtti.

Koçak, 2013 yılında kaymakamlık öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ilçe merkezi Pamukluk bölgesinde hazırlanan bir dekar alanda ekimi yapılan kavunun geçen yıl 10 dönümlük alanda, hasadının yapıldığını, bu yıl ise ekim alanının 100 dönüme çıkarıldığını ifade etti.

Başkan Koçak, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri tarafından yakından takip edilen kavundan numuneler alınarak, gerekli analizleri yapılmak üzere laboratuvarlara gönderildiğini anlattı. Analiz sonuçlarının ardından Türkiye Patent Enstitüsüne başvurarak, "bağrı bütün kavunu"nu Aydıncık ilçesine özgü bir tarım ürünü olarak tescillendireceklerini dile getiren Koçak, kavunun bölgenin toprak yapısı, iklim ve sulama imkanlarına bağlı yöresel bir ürün olduğunu kaydetti.

İlçenin simgesi haline getirildi

Yöreye özgü bu kavun türünün ekiminin yapılmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Koçak, şöyle konuştu:

"Buraya özgü ürünü Türkiyemiz, Yozgatımız, çevremiz bilsin, vatandaşlarımızın da geçim kaynağı olsun istiyoruz. Bununla ilgili olarak bağrı bütünün sembol olacak şekilde Aydıncık'ın merkezine bağrı bütün parkı yaptık. Oraya bağrı bütünün maketini yaptık. İlçemizin sembolü konumuna gelen, muz ve kavun arası bir tada sahip olması nedeniyle 'yer muzu' olarak da bilinen bağrı bütün kavunu her geçen gün daha çok ilgi görüyor."

Bağrı bütün kavununu, daha önceleri çiftçinin kendi ihtiyacına göre az miktarda ektiğini hatırlatan Koçak, "Bu yıl 100 dönüme yakın bir ekim oldu. Direkt bunu ekenler ve pazarlayanlar oluyor. Yozgat'a çevre ilçelere ve Ankara'ya gidiyor. Bu yörenin insanı olup da diğer illerde ikamet edenler talep ediyor, komşularıyla paylaşıyor, giderek talep artıyor. Bu bir pazar haline gelmeye başladı. Bunu geliştirmek ve devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.