Bağlarda Phoma Çürüklüğüne karşı budamadan hemen sonra böcek beslenmesi, mekanik hasar ya da çatlama gibi yaraların oluşmaması için budamadan hemen sonra Phoma hastalığına karşı mücadele edilmelidir.
Hastalık, bitkinin toprak üstündeki bütün kısımlarını etkileyebilir. Yapraklarda, genişledikçe iç içe halkalar oluşabilen çok sayıda küçük, koyu kahverengiden siyaha lekelere neden olur. Yaşlı yapraklar önce enfekte olabilir ancak bütün yapraklar hastalığa karşı duyarlıdır ve hastalık şiddetli olduğunda yaprak dökülmesi yaşanabilir. Yaprak lekesi, erken yanıklık nedeniyle oluşanlara çok benzer ancak Phoma lezyonlarında çok sayıda minik siyah fungal üreme organları (piknidyumlar) bulunur. Gövdelerde iç içe geçmiş halkalı koyu kahverengi lezyonlar oluşur ve hem yeşil hem de olgun meyveler enfekte olabilir. Meyve lezyonları çoğunlukla çanak ucunda küçük çökük lezyonlar olarak ortaya çıkar ve daha sonra ortasında çok sayıda piknidyum olan çökük, siyah, kösele gibi lezyonlara dönüşür.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Fungus bir sezondan diğerine toprakta, enfekteli bitki kalıntılarında ve biber ve yakın akraba yabancı otlarda canlı kalabilir. Bitkide budama, böcek beslenmesi, mekanik hasar ya da çatlama gibi yaralar, fungus istilası için giriş noktaları sağlar. Sıcaklık (20°C, 68°F) ve nem ideal olduğunda, piknidyumlardan fungal konidyum kitleleri çıkar. Bunlar yağmur, yağmurlama sulama ve işçilerin giysi ve ekipmanlarıyla kolayca yayılır. Toprakta düşük azot ve fosfor seviyeleri, bitkinin hassasiyetini arttırabilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
İyi hijyen uygulamalarıyla birlikte düzenli bir fungisit programı, bu hastalıktan doğan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir. Hasat zamanında meyve yaralanmasını önlemek ve paketleme konteynerlerinde hastalığın yayılmasını en aza indirmek için kuru meyve toplamak da kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir. Toprak verimliliğini yüksek tutmak, uzun ekim nöbetleri yapmak ve it üzümü gibi bütün akraba yabancı otları tarladan sökmek de kayıpları azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan budamadan kaynaklanabilecek yaralanmaların arkasından meydana gelecek böcek beslenmesini önlemek için bordo bulanacıilaçlaması yapılmalıdır.