Ölükol hastalığına karşı ocak ayında bağlarda budamadan hemen sonra gözler uyanmadan mücadele edilmelidir,
Hastalık etmeni Phomopsis Viticola ismindeki fungustur. Belirtilerinden dolayı farklı bölgelerde "Ölükol", "Sürgün Kuruması", "Kömür" olarak isimlendirilen mantari bir bağ hastalığıdır.Hastalıkla her yıl yapılan mücadelenin esnetilmesi dolayısıyla ölükol hastalığının yeniden ortaya çıkmasını sağlamıştır. Hastalık bir anlamda hafife alınmaması gerektiğini göstermiştir.
Bulaştığı bağlarda ilk olarak yeni sürgünlerin ilk boğumlarında siyahlaşma, çatlamalar ve yarılmalar şeklinde belirti oluşturur. Bu sürgünler artık verimsizdir. Yeterli miktarda su ve besin taşıyamaz. Bu sürgünlere bağlı yaprak ve salkımlarda gelişme yavaşlar veya hiç olmaz. Sezon sonunda sürgünler beyazlaşır. Üzerinde siyah noktacıklar (toplu iğne başı kadar) oluşur. Artık içi boş, verimsiz, faydasız, kurumuş sürgünler halindedir. Budama zamanında gelecek yıl verim için bırakabileceğimiz kollar, sürgünler değildirler.
HASTALIK BELİRTİSİ
.Başta sürgünler olmak üzere yapraklar, yaprak sapları, salkım ve salkım sapları, taneler hastalığa yakalanabilmekle birlikte hastalık esas sürgünlerde kendini gösterir. Sürgünün dipten itibaren üçüncü veya beşinci gözüne kadar olan kısmında, lekeler ve çatlamalar görülür.
.Önce ortaları koyu siyah lekeler meydana gelir, daha sonra bu lekeler birleşerek düzensiz halde siyah çatlak ve yaralar oluşturur. Bu yaralar çok derin olup odun dokusunu dahi çatlatabilir. Hastalanmış yapraklar sararır, buruşur, kenarları yırtılır ve küçük kalır.
.Hastalanmış salkım ve tane saplarında lekeler Sürgündeki zararı oluşabilir. Uzunluğuna çatlayıp yarılan sürgünler sonbaharda beyazlaşarak tipik şeklini alır. Hastalığın diğer adı da 'Sürgün Kuruması'dır.
Hastalığın görüldüğü bitkiler
.Asma
Mücadele yöntemleri:
Kültürel önlemler:
. Asmaların budaması zamanında yapılmalı ve hasta sürgünler dipten kesilmelidir. Budama artıkları kesinlikle asmanın altında bırakılmamalı, uzaklaştırıp yakılmalıdır. Budamada temiz aletler kullanılmalıdır. Hasta asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır.
Kimyasal önlemler:
. Kış ilaçlaması:
Budamadan sonra, gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.