BAĞ KÜLLEME MÜCADELESİ

Hastalık bağın tüm yeşil organlarında görülür. Bağ üzerinde beyaz pudramsı bir görünüm ortaya çıkar. Bağ külleme hastalığın ilk belirtileri genç yapraklarda çok zor fark edilir .

Yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı veya parlak lekeler görülür. Yapraklar yaşlandıkça parlaklığı kaybolur, kalınlaşır kenardan içe doğru kıvrılır. Sürgünler yeşil kalırken hastalıklı olan bölgeler siyaha yakın koyu kahverengi bir görüntü alır. Salkımda hastalığa erken yakalanan meyveler küçük kalır. İrileşmiş veya olgunlaşmaya yakın olan meyveler ise sap doğrultusunda çatlamaya görülür.

Zararı:

Külleme hastalığı, omcanın tüm yeşil organlarında (yaprak, sap, sürgün, salkım) görülür. Yaprakların her iki yüzeyi de her yaşta enfeksiyonlara duyarlıdır. Konukçu dokusu üzerindeki miselyumlar konidioforlar ve konidiler grimsi beyaz tozlu veya pudramsı bir görünüştedir. İlk gelişme döneminde genç yapraklarda hastalık güç fark edilir. Bazen enfekteli yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen klorotik veya parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça parlaklığını kaybeder, kalınlaşır ve gevrekleşir, kenardan içe doğru kıvrılır. Sürgünler yeşilken, enfekteli kısımlar siyaha yakın koyu kahverenginde, kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. Salkımda hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır. İrileşebilmiş veya olgunlaşmadan hemen önce yakalanan tanelerin, sapı doğrultusunda çatladığı, görülür. Taneler genelde %8 oranında şeker ihtiva edinceye kadar, enfeksiyonlara duyarlıdır.

Hastalığın zarar derecesinin saptanması güç olmakla beraber küllemenin yoğun görüldüğü bazı yörelerde ilaçlama yapılmaması halinde %90'a varan ürün kaybına neden olabilmektedir.

Hastalık Türkiye'nin hemen her yöresindeki bağ sahalarına yayılmış durumdadır.

BAĞ KÜLLEME MÜCADELE YÖNTEMLERİ

KÜLTÜREL MÜCADELE:

Bağlarda enfekteli çubuklar budanarak imha edilmelidir.

Vejetasyon süresince, asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlanmalıdır.

Bağlarda  kısa budama  ile çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoğunluğunun azaltılması ve iç kısımlarda havanın dolaşmasını sağlayarak kimyasal mücadele etkinliğini arttırmış olunur.

KİMYASAL MÜCADELE :   

Birinci ilaçlama dönemi: Sürgünler 25-30 cm uzunlukta olunca

İkinci ilaçlama dönemi: Çiçek taç yaprakları döküldüğü dönemde,

Üçüncü ilaçlama dönemi :  İkinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi, bölgelerin meteorolojik ve çevre koşullarıyla birlikte tanelere çiğ düşme zamanına kadar devam edilir. Kükürt uygulamaları için en uygun sıcaklık aralığı 25-30 C'dir.  

Tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.