Güney Ege Kalkınma Ajansı 2017 Teknik Yılı teknik Destek Programı Kapsamında, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliğinin ortaklaşa yürüttüğü "Bilinçli Yetiştiriciler ile Verimli Çiftlikler" programı Vodafone Akıllı Köy'ün ev sahipliğinde gerçekleşti.
Aydın'ın Koçarlı İlçesi Kasaplar Mahallesi'nde gerçekleşen programa başta Koçarlı Belediye Başkan Yardımcısı Çetin Bayatlı olmak üzere Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doç. Dr.Serkal Gazyağcı, Veteriner Hekim Ufuk Sayın, Vodafone Akıllı Köy personelleri ile çevre ilçelerden ve köylerden yaklaşık 80 kişi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör yaptı.
Göngör, damızlık birliği hakkında bilgi vererek, " Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 1995 yılında kuruldu. Islah amacıyla kurulmuş bir birliktir. Bu birlik ıslah çalışması yapıyor, hayvanların kayıtlarını tutuyor. Buzağınız doğduğu zaman, çalışanlarımız işletmelerinize gelip sizin buzağılarınızı kayıt altına alıyor. Onların küpelerini takıyor. Ayrıca bizim 5 bine yakın üyemiz var. Üyelerimizin, hayvanlarının sabah ve akşam kaç litre süt verdiklerini bize bildirmeleri gerekiyor. Hayvan desteklemeleri ve buzağı destekleme çalışmalarını yürütüyoruz. Bunların yanında bazı projeler yapıyoruz. Bu projelerle yetiştiricilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz"
"HER YIL 350 BUZAĞI KAYBEDİYORUZ"
Projenin amacına değinen Güngör, " Bu projenin amacı ise, her yıl yaklaşık 350 buzağı kaybediyoruz. Bunların önüne geçtiğimiz taktirde ülkemiz ekonomik anlamda daha iyi seviyeye gelecektir. Bunun neticesinde çalışmalara başladık. Bakanlığımız bu yılı hayvan hastalıklarını önleme ve buzağı yılı ilan etti. Biz de bu amaçla projeyi Güney Ege Kalkınma ajansı ile birlikte gerçekleştirdik. Bize bu konuda destek verdiği için Güney Ege Kalkınma Ajansına ve bizlere ev sahipliği yapan Vodafone Akıllı Köy'e teşekkür ediyoruz" dedi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Koçarlı belediye Başkan Yardımcısı Çetin Bayatlı, " Bilinçli yetiştiriciler ve çiftçiler olarak bakanlığın neslinde de çalışmalar gerçekleşiyor. Hayvan ithalatını azaltmak, buzağı ölümlerinin önüne geçmek ve dışa daha az bağlı olmak için bu doğrultuda çeşitli çalışmalar başladı. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doç. Dr.Serkal Gazyağcı " Sığırlarda Bakım Besleme ile Buzağı Bakım Besleme" konulu sunum gerçekleşti.
Hayvan sahiplerine, buzağının ilk doğum aşaması, inek doğarken yapılan yanlışlar, buzağının ilk ağız sütü ve saklama koşulları hakkında bilgi verdi. Çiftçilerinin sorularını yanıtladı.
Ardından Veteriner Hekim Ufuk Sayın "Buzağı Barınakları" hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Buzağılarının soğuktan çok etkilendiğinin altını çizen Sayın, buzağı barınaklarının nasıl olması gerektiğini anlattı.
Program, katılımcıların GEKA tarafından takdim edilen sertifikaları almasıyla sona erdi.
Tarim.com.tr