Türkiye'nin en güneybatı ucunda yer alan Datça yarımadasında Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan ve Orman genel Müdürlüğünce yürütülen "Delice Eylem Planı" kapsamında Datça yarımadasında bozuk ormanlık alanlarda doğal olarak yayılış gösteren halk arasında 'Delice' olarak adlandırılan yabani zeytinlerin aşılama çalışmaları devam ediyor.
Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında Datça Orman İşletme Şefliğince yürütülen çalışmayla Datça bademinden sonra Datça'ya özgü memecik zeytinin yarımadada yaygınlaştırılarak yöre halkına ekonomik katkı sağlanması amaçlanıyor.
Zeytin aşılama konusunda uzman bir ekip tarafından yapılan çalışmalarda ilk önce çalılık ve makilik alanda bulunan delicelerin etrafı kesim motorlarıyla temizleniyor. Yabani zeytin delicenin gereksiz kısımları alındıktan sonra aşılama yapılacak gövde kısmı hazır hale getiriliyor. Datça yöresine has 'Memecik zeytin'inden alınan kalemler yabani zeytinin gövdesine aşılanıyor. Özel hazırlanmış killi çamur harcıyla aşılanan bölge sıvanıyor ve ardından sarılıyor.
Delice zeytin aşılama çalışması Datça yarımadasında pilot olarak seçilen 3 köyde devam ediyor. Hızırşah, Sındı ve Emecik köylerinde yürütülen çalışmanın bu yılki etabında 5 bin delicenin aşılanması hedefleniyor. 3 yıl boyunca orman teşkilatınca bakımları yapılacak olan zeytinler daha sonra kura yöntemiyle köylülere dağıtılacak. Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Naci Polat, Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık ve Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, Datça yarımadasındaki delice aşılama çalışmalarını yerinde takip etti. Heyet Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun'dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
MUĞLA VE AYDIN'DA 75 BİN DELİCE AŞILANACAK
Muğla ve Aydın illerini kapsayan Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde delice eylem planı kapsamında 2016 yılında 75 bin adet delice aşılanması planlandı. Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, yılsonu itibariyle 750 hektar alanda toplam 75 bin delicenin aşılanmış olacağını kaydetti. Bölge Müdürü Çelik, 'Bakanlığımızca başlatılan 'Delice Eylem Planı' kapsamında Bölge Müdürlüğümüzde çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılı sonu itibariyle 7 bin 500 dekar alanda 75 bin adet delicenin aşılanmasını planladık. Zeytin ve delice aşılama sezonu olan şu günlerde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Programımızı başarıyla tamamlayacağız. Aşılanan delicelerin bakımını 3 yıl teşkilatımızca yaptıktan sonra köylülerimize ücretsiz olarak dağıtacağız' dedi.
Datça yarımadasındaki delice aşılama çalışmaları Datça Orman İşletme Şefliği koordinesinde yapılıyor. Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun, pilot olarak 3 köyde 5 bin adet delicenin aşılanarak köylüye teslim edileceğini belirterek, amaçlarının köylünün gelirini ve refahını arttırmak olduğunu söyledi.
İHA