AYDIN`DAKİ YETİŞTİRİCİLER SLAJA YÖNELDİ

Aydın'da yaklaşan kış sezonu ve ekili mısır tarlalarına domuzların dadanması nedeniyle üreticilere slaj telaşı sardı. Gerek devlet desteklemesi, gerekse besin değeri ve süt verimi oldukça yüksek olan salın saman ve diğer kaba yemlere oranla çok daha karlı olduğunu belirten üreticiler, kış boyunca yedirecekleri slajı hazırlıyor.

Gerek süt, gerekse et üretimi bakımından slajın daha verimli olduğunu belirten çiftçiler, Aydın il genelinde artan hayvancılığa paralel olarak slaja yöneldi. Aydın Efeler Dalama ve Umurlu başta olmak üzere il genelinde çiftçiler gece gündüz slaj yapıyor. Hayvancılık için en güzel besinin slaj olduğunu belirten Aydın Armutlu Mahallesi'nden Nejdet Akbıyık, "Slaj hem hayvancı için de arazisi bol olup hayvan yetiştirmeyen için daha karlı. Üreten devlet desteğini alıp kilosunu 17 kuruşa hayvanı olana satıyor. Hayvan sahipleri de 55-60 kuruş saman alacağına 17 kuruşa slaj alıp hayvanlarını besliyor. Özellikle mısır slajı ile beslenen ineklerde süt verimi yüksek oluyor" diye konuştu.

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Aydın Çiftlik Danışma Merkezi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Arzu Sevim Akbaş, mısır silajının bölgede yoğun olarak kullanılan kaba yem kaynağı olduğunu ve kullanımın da her geçen gün arttığını belirterek "Kaliteli Mısır Slajı hayvan beslemede önemli bir yere sahiptir. Bir çok silajlık yem bitkisinden daha yüksek enerjiye sahip olduğu ve birim alandan yüksek verim alındığı için mısır silajı yoğun olarak kullanılan kaba yem kaynağıdır, kaliteli mısır silajı üretebilmek için bölgeye uygun çeşit seçimi, uygun toprak işleme, doğru bakım besleme, sulama, doğru zamanda hasat ve uygun partikül boyutunda parçalanması gerektiğini belirtti. Silajlık mısır hasat edildikten sonra en kısa sürede silolanacak alanda hava kalmayacak şekilde sıkıştırılıp üstü plastik örtü ile örtülmesi gerektiğini söyleyen Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Aydın Çiftlik Danışma Merkezi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Arzu Sevim AKBAŞ silolanan mısır silajı 45 gün sonra diğer yem ham maddeleri ile uygun rasyon hazırlanarak yedirilmeye başlanabilir. Mısır silajı kadar yoğun olmasa da bölgemizde arpa ve buğday silajı da yapılmaktadır. Bu kaba yem kaynaklarının yanı sıra son yıllarda kışlık kaba yem kayağı olarak ve mısır bitkisi ile ekim zamanlarının uygun olmasından dolayı İtalyan çimi ekiminin de bölgemizde hızlı bir şekilde arttığını belirtti.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.