Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Aydın'ın Söke ilçesinde, sezonun ilk pamuğu kilogramı 25 liradan satıldı.
Söke Ziraat Odası Başkanlığınca Güllübahçe Mahallesi'ndeki bir işletmede düzenlenen pamuk alımında, üreticiler ilk pamuğu çırçır fabrikalarına vermeye başladı.
Sezonun ilk ürününü hasat eden çiftçi Kerim Palabıyık'ın yaklaşık 60 kilogramlık pamuğunun kilogramı sembolik olarak 25 liradan alıcı buldu.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, hasat edilen ilk pamuğun nisan ayında ekildiğini, bu üründe olumlu bir sezon geçirdiklerini belirtti.
Türkiye pamuk üretimin yaklaşık yüzde 14'ünün Aydın'dan karşılandığını vurgulayan Kocabaş, "Fiyat olarak da üst seviyelere ulaşmış durumdayız. Söke ilçesinde 380 bin dekar alanda üretilen pamuğun şu anda iyi bir görüntüsü var. Bu yıl çok fazla olumsuz bir durum yaşamadık. En büyük arzumuz sezon sonuna kadar yağmurun yağmaması. Çünkü bu "Beyaz altın" dediğimiz pamuğun kalitesini yağmur çok etkiliyor." ifadelerini kullandı.
Nitratlı gübrenin satışının yasaklanmasının pamuk üretimine etkisinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Kocabaş, "Pamuğun fiziksel olarak gelişmesi çok normal görünüyor. Tamamen hasat dönemine girdiğinde net bir şey söyleyebiliriz." yanıtını verdi.
Geçen yıl 4,20 liradan satılan işlenmiş pamuğun kilogramının bu yıl 5,5 liradan satıldığını ifade eden Kocabaş, dekar başına 500 kilogram ürün beklediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı