AYDIN`DA BAĞ VE BAHÇELER BAKIMA ALINDI

Aydın'da sarp tarım arazilerinde çiftçilerin hayat mücadelesi görenleri şaşırtıyor.

Arazi yapısı nedeniyle halen eski sistem araçlar ve hayvan gücü ile incir ve zeytin bahçelerini işleyen çiftçilerin en büyük yardımcıları atlar ve öküzler oluyor. Ekmeklerini sarp arazilerdeki ağaçları bakarak kazanan çiftiler, motorlu araçların işlevsiz kaldığı alanlarda zorlu bir hayat mücadelesi veriyor.

Evliye Çelebi'nin 'Gök kubbenin altındaki en güzel yer yüzü' ve 'Dağlarından yağ ovalarından bal akan' tabiri ile anlattığı Aydın'da düz arazilerde kolaylaşan çiftçilik yamaçlarda halen zor bir uğraş olarak devam ediyor. Gelişen teknolojiye rağmen motor gücünü kullanmanın henüz mümkün olmadığı Aydın'ın verimli dağlarında imar işleri halen at ve öküzlerle yapılabiliyor. Oldukça meşakkatli bir uğraş olmasına ürün para ettikten şikayetçi olmadıklarını belirten çiftçiler şu günlerde zamanla yarışıyor.

Toprağın erken kuruması nedeniyle tüm dağların Mayıs ortalarına kadar sürülüp işlenmesi gerektiğini belirten çiftçiler, motor gücü kullanılmadığı için at ve öküzlerle bütün dağları sürüp işlemenin kolay olmadığını bu nedenle aynı zamanda zamanla yarıştıklarını belirttiler.

"GENÇLER ŞEHRE KAÇIYOR"

Son yıllarda dağ köylerindeki en büyük sorunlardan birinin tarım sektöründe çalışacak genç kalmaması olduğunu belirten çiftçilerden Muharrem Köse, "Eskiden ürünler para etmemesine rağmen herkes köyde yaşardı. Şimdi ne olduysa gençler köyde yaşamak ve kesinlikle çiftçilik yapmak istemiyor. Asgari ücret bu yıl yapılan iyi bir artışla 1300 TL oldu. Köyde yaşayan biri günlüğü minimum 70 liradan gündeliğe gitse bile 2 bin liranın altında geliri olmaz. Bir çift atı olup çift süren kişi ise günlük 175-200 TL'ye çalışıyor. Buna rağmen kimse köyde yaşayıp çiftçilik yapmak istemiyor. Gençler asgari ücrete gölgede çalışacak ama iki katı para kazanacak olmasına rağmen çiftçilik yapmak istemiyor" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.