Aydın bölge tarımını değerlendiren TBMM Tarım Komisyonu üyesi Mehmet Erdem, Aydın'da başta kestane, incir, zeytin ve pamuk olmak üzere 26 çeşit ürünün yetiştiği bir tarım kenti olduğunu belirtti.
Mehmet Erdem, yaptığı açıklamada, "İlimiz bir tarım bölgesidir. Aydın elbette turizm ve tarımsal sanayinin de ön planda olduğu kentlerden bir tanesidir. Aydın tarım ve hayvancılık noktasında tarımın hemen her dalında faaliyet gösteren illerimiz arasındadır. Aydın bölgesinde başta kestane, incir, zeytin ve pamuk olmak üzere 26 çeşit ürünün yetiştiği bir tarım kenttir. Aydın da biz tarımı ve havancılığı mutlaka kalkındırmak durumundayız. Aydın da tarım ile hayvancılığımızı beli bir noktaya götürmeliyiz ki sadece iç piyasaya değil dünya piyasalarına da ürün sunabilen bir üretim anlayışını taşımamız gerekir. Bunun la beraber tarımsal ürünlerimizin katma değer sağlayan sanayi tesislerimize de önem vermek zorundayız.
Bu konuda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinasyonu ve yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü vasıtasıyla özellikle tarımsal sanayi tesislerin gelişmesi noktasında katma değer sağlayacak tarımsal ve hayvancılık ürünlerin işletilmesi, paketlenmesi gibi son dönemlerde birden çok tesisler açıldı. Sadece TKDK vasıtasıyla 110 milyon TL hibe desteği sağlandı. Yaklaşık 100'e aşkın tesis Aydın da desteklenerek şu anda birçoğu hayata geçti ve çalışmaya başladı. Bunların içinde başta zeytinyağı sıkım tesisi, süt işletme tesisleri ve mezbahalar olmak üzere birçok yatırımlar ve işletmeler var. Bu bakımdan bizim gelecek yıllarda özellikle bu tarım ürünlerini işleyecek tesislerin Aydın da çok daha geniş kapasiteli daha fazla miktarda oluşmasını sağlamamız gerekir. Bu tesislerin gelişimi ile beraber Aydın'da 26 çeşit ünün yanın da yeni ürünler yeni ürün yelpazesinin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekir" dedi.
"BUHARKENT SERACILIKTA ÖNCÜL BÖLGE OLABİLİR"
Erdem, özellikle jeotermal enerjiden de istifade edilerek topraksız tarım, seracılık yapılabilecek alanların oluşturulması konusunda tarıma dayalı ihtisas sanayi sera bölgelerinin oluşturulması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Özellikle Buharkent bölgemizde ve gene Germencik bölgesinde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi nasıl ve nereye kurabiliriz bu konuda bir çalışmamız var. Geçmişte Köşk ilçemizde ilan edilmiş ama sadece ilan edilmekle kalınmış. Yönetmenliğin de ön gördüğü şekliyle özellikle yüzde 75 hazine arazisi olması ve seracılık için marjinal araziler yani tarıma elverişli olmayan arazilerde bu yapılabilir. Bu arazilerde bu bölgede mevcuttur. Buharkent bölgemizde bu alanlar daha çoktur. Buharkent seracılıkta öncül olabilir. Buharkent belediye başkanı bu konu üzerinde yoğunlaşmış durumdadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde ilgililerle görüşmeler sağlandı. Bu konu üzerinde çalışmalar sürüyor" diye konuştu.
İHA