Kestane üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Aydın'da, kestane kanseri hastalığı üreticileri korkutuyor.
Kestane üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Aydın’da, kestane kanseri hastalığı nedeniyle gün geçtikçe artan sayıda ağaç ölümleri üreticileri korkutuyor. Uzmanlar ise kanserin daha fazla yaygınlaşmaması için üreticileri uyarıyor. Sahip olduğu yüzde 34’lük pay ile ülkenin kestane meyve üretiminde birinci sırada olan Aydın’da ağaçlardaki kanser hastalığı git gide artıyor. Kanserle mücadele için, TÜBİTAK destekli yeni bir proje hayata geçirildi.
Aydın’da kestane kanseri ile 13 yıldır mücadele edildiğini söyleyen Adnan Menderes Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Erincik, şunları belirtti:
“Kestane kanseri hastalığı nedeniyle gün geçtikçe artan sayıda önemli ağaç ölümleri meydana gelmektedir. Hastalığın nedeni Cryphonectria parasitica adında, ‘Mantarlar’ adı veri verilen canlılar grubunda yer alan çıplak gözle görülmeyen bir mikroptur. Dünyada 1900’lü yılların başından beri bilinen bu mantar hastalık ülkemizde ilk olarak 1967 yılında Marmara Bölgesinde görülmüştür. Kestane kanseri, ağacın gövde ve dallarında kabuk dokusunda derin çatlak ve yaralar açan bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında kanserli bölge genişleyerek ağacın gövdesini ya da dalını bir halka gibi çepeçevre sardığında ağaç üst kısımlara su ve besin maddesi iletemez. Su ve besin maddesi alamayan bu kısımlar hızla kuruyarak ölürler. Kanser, ağacın zamanla her yerine yayılır ve ağacı tamamen öldürür.” diyerek kestane kanserinin öneminden bahsetti.
Uzmanların yer aldığı proje ekibi, 258 bin lira bütçe ile TÜBİTAK destekli yeni bir mücadele planı hazırlayarak hastalıkla mücade konusunda daha ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.
Hayal Senem Sayan