AYDIN'ın Buharkent İlçesi Kızıldere Mahallesi'ndeki incir ağaçlarının jeotermal enerji üretimi yapmayı amaçlayan özel bir firma tarafından kesildiğini söyleyen Aydın Ziraat Odaları Jeotermal Komisyonu ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, yasalara aykırı işlem yapıldığını ileri sürdü.
Aydın Ziraat Odaları Jeotermal Komisyonu ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Buharkent Kızıldere'deki özel bir kuruluş tarafından jeotermal enerji üretimi için bölgedeki ağaçların kesildiğini ifade etti. Araziye verilen hasara tepki gösteren Özdamar, "Burası toprak koruma yasası gereğince birinci sınıf tarım arazisidir ve bu araziler, tarım dışı faaliyetlerde kullanılamaz. Önümüzde Soma-Yırca örneği var. Danıştay 3573 sayılı zeytin koruma yasasına dayanarak termik santral kurulmasını esastan bozarak karar verdi. Bulunduğumuz bölgede bol miktarda zeytinlik bulunduğundan jeotermal sistemler gaz, toz ve kimyasal yaydıkları için zeytinlik alanın en az 3 kilometre yakınına kadar kurulamaz. Bu durumda bölgede bazı özel kuruluşların enerji santrali kurması yasalara aykırıdır" diye konuştu.
İNCİRE EKOLOJİK ÜSTÜNLÜK
Aydın ve Ege Bölgesi'nin en önemli geçim kaynaklarından birinin incir olduğunu vurgulayan Özdamar, incirin tıpkı zeytinde olduğu gibi ekolojik üstünlüğü olan tarım ürünleri sınıfına alınması gerektiğini söyledi. Özdamar, enerji santrallerinin yasalara aykırı olarak çoğalmasının tarımı baltaladığını savunarak, "Bölgeye kurulması planlanan jeotermal sistemler; iklim değişikliği başta olmak üzere sülfür, bor, arsenik vb. pek çok metalde incirin kalitesini olumsuz etkilemekte ve toksik zehir saçmaktadır. Bu nedenle jeotermal sistemlerin kanunsuzca faaliyete geçirilmesinin önlenmesi gerekiyor. Bu ağaçlar, burada izinsiz kesilmekte ve ruhsatsız sondaj üretim kuyuları açılmakta. Yine bu bölgede 100 megawattlik enerji santrali planlıyorlar. Aydın Ziraat Odaları Jeotermal Komisyonu Başkanı olarak tarım arazilerinin korunması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Haberler.com