AYDIN ARAZİLERİNİN YAKININA FABRİKA İSTEMEYEN ZEYTİNCİLERİN HUKUK ZAFERİ

AYDIN'ın İncirliova İlçesi'ndeki zeytinlik bölgede 30 dönümlük alana yapılması planlanan 'Prina' fabrikası için onay veren Toprak Koruma Kurulu'nun kararına, Aydın 1'inci İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Davayı açanlardan emekli Kurmay Albay Sezai Atalay, fabrikanın bölgedeki zeytinlik arazilere zarar vereceğini bunu engellemek için ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Erbeyli Mahallesi'nde Prina fabrikası işleten Hasan Uşaklı, zamanla yetersiz kalan fabrikasını, mahalle girişine, Aydın- İzmir Karayolu üzerinde yedi yıl önce satın aldığı araziye taşıma kararı aldı. Valilikten gerekli izinleri alan, Toprak Koruma Kurulu'nun da bina yapımı için onay vermesi üzerine harekete geçmeye hazırlanan Uşaklı, bölgedeki zeytin üreticilerin tepkisiyle karşılaştı. İmza toplayan zeytinciler, Toprak Koruma Kurulu'nun kararını geçen yıl Nisan ayında mahkemeye taşıdı. Aydın 1'inci İdari Mahkemesi'nde görülen davada, araziye 2-3 kilometre mesafede verimliliği daha düşük alternatif arazilerin bulunduğu, verimli arazinin başka bir amaç için kullanılmasının 5403 Sayılı Kanun'un amacına aykırı düşeceği için Toprak Koruma Kurulu'nun kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, "Uygulanması durumunda telafisi zor zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına" karar verildiğini açıkladı. Bölge İdare Mahkemesi'ne, itiraz yolunun açık olduğu belirtildi.

ZEYTİNCİLER MUTLU

Dava açanlar arasında bulunan emekli Kurmay Albay Sezai Atalay (73), "2013 yılında Aydın Valiliğinden gerekli izinleri alarak fabrikanın inşaatının yapılması için çalışma başlatması, bölgede arazisi sahiplerini harekete geçirdi. Biz de doğal olarak buradaki binlerce zeytin ağacının yok olmasına ve fabrikanın doğayı kirletmesine izin vermemek için harekete geçtik. Toprak Koruma Kurulu'nun bölgeye fabrika yapılmasına onay verilmesi kararı üzerine Aydın 1'inci Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Mahkeme, Toprak Koruma Kurulu'nun verdiği kararı reddederek fabrikanın tarım arazileri içerisine yapılamayacağa hükmetti. Karar bize tebliğ edildi. Şu an fabrikanın yapılmaması bizi mutlu etti. Biz sonuna kadar buraya fabrika yapılmaması için mücadelemizi vereceğiz. Tarım arazileri yok olmasın diye elimizden geleni yapacağız" dedi.

PRİNA NEDİR?

Prina zeytinyağı fabrikalarında ezilen zeytin ve çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan atığıdır. Prina düşük maliyetle oldukça büyük miktarlarda elde edilebilir. Prina çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yakıt olarak kullanılabilir. Prina aslında bir atık madde olduğu için diğer atıklar gibi uygun ve kabul edilebilir bir kullanım olmaması halinde problemler yaratabilir. Enerji üretiminde verimli ve uygun bir şekilde prina kullanımı iki probleme birden çözüm sağlamaktadır; temiz enerji üretimi ve zeytinyağı tesislerinin atığı olan bu maddenin tekrar kullanımını sağlar. Prina yakıt olarak Türkiye'nin en ekonomik, çevreci ve minimum kül oranıyla en verimli alternatif yakıtlarından biridir.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.